Populär höns- och vårmarknad firar tio år

Onsdag den 1 maj firar en ljudlig marknad tio år. Till Bjurbäcken åker folk långväga ifrån för att byta både ägg, kycklingar och hönor.
– Det är otroligt populärt. Avelsägg är den stora grejen, folk vill få lite nya raser, säger Camilla Degerstedt, initiativtagaren till marknaden.

Camilla har själv en uppsjö hönor av olika raser hemma på Posthagarnas gård. Mest varje vecka skickar hon finfina avelsägg med posten över hela Sverige.
– Intresset för att ha höns har verkligen exploderat. Idag är det många villaägare som skaffar tre-fyra hönor bara för att slippa köpa industriägg, säger hon.

Sommartid händer det också att hon lånar ut hönor till folk som vill ha ”sommarhöns” på lantstället eller hemma i trädgården. Många uppskattar enkelheten eftersom det inte krävs några isolerade burar på sommaren.
– Det går bra att ha det rätt enkelt, bara hönsen har skydd och kan gå in. Många använder gamla lekstugor, säger Camilla, som varje dag slår sig ner på en fårskinnsklädd bänk mitt bland hönorna för att ta en kopp kaffe med maken Tomas.
– Jag älskar att fika här ute. Det är så otroligt rogivande och många av hönorna är riktiga personligheter, säger hon.
På gården går hönorna fritt under dagtid och här finns allt från afrikanska pärlhöns och Brahma Lemon Pye till Bohusländska svarthöns och Orphington i olika färger. Avelshönsen finns dock i egna stora burar i skogsbrynet för att äggen ska vara renrasiga.

Onsdag den 1 maj får en del ägg och höns från gården följa med till marknaden vid Bjurbäckens kvarn. Där brukar dryga 30-talet försäljare och runt 1500 besökare samlas. Servering och grillat finns att köpa och numera är det inte enbart höns och ägg som gäller.
– Det har även blivit lite mer av vårmarknad eftersom många knallar har hört av sig och vill komma. Variationen i utbudet brukar vara väldigt uppskattad av besökarna, säger Camilla, som kommer att ta med sig ägg i olika färger. Det är nämligen något som blivit väldigt efterfrågat.
– Det finns exempelvis ljusrosa, gröna, turkosa och nästan svarta ägg. När folk köper hönor köper de gärna lite olika raser för att få olika färger på äggen, säger hon.

Höns- och vårmarknaden i Bjurbäcken öppnar klockan 11.00 och brukar pågå fram till 15-tiden.
– Vi har en regel och det är att ingen får börja sälja förrän prick klockan elva. Det är för att alla ska ha samma chans. Många har ju rest ganska långt, säger hon.


Text & foto: Eva Wiklund