Författaren Herman Geijer.

Krisberedskap med zombieexpert i Storfors

Han kallar sig zombie-överlevnadsexpert och blev 2015 vald till lyssnarnas sommarvärd i P1 Sommar. Den 11 maj kommer författaren Herman Geijer till Storfors för att prata om överlevnad och ge handfasta tips för hur man överlever en kommande apokalyps eller en samhällsstörning.

Välinformerade och engagerade invånare är en viktig tillgång vid en samhällskris. Därför genomför MSB varje år en krisberedskapsvecka tillsammans med kommuner, frivilligorganisationer och länsstyrelser.
I Storfors deltar vi bland annat genom att erbjuda en gratis föreläsning med Herman Geijer och en gratis visning av filmen Arctic i biosalongen efter föreläsningen.
Det är med glimten i ögat som Herman pratar om zombier.
– Det är ju egentligen en metafor för andra mer troliga, katastrofer och samhällsstörningar. På sätt och vis kan man likna en zombie vid en tsunami eller effekten av klimatförändringar. En tsunami bara väller fram och det gör även en skara zombier, säger han.
Det intressanta är överlevaren i sammanhanget. Hur klarar man sig mot en motståndare som man inte kan prata tillrätta?
Herman rör sig inom ett brett område och menar att det framför allt handlar om att vara mentalt förberedd, att ta hand om sin kropp så att man är i god form och dessutom ha ett bra nätverk med grannar och andra.
– Vi har startat en beredskapsgrupp i min stadsdel. Vi träffas varannan vecka och pratar om överlevnad och hur man förbereder sig. Eftersom vi är så olika blir det många spännande infallsvinklar, säger han.

Herman har skrivit två böcker; ”Zombieöverlevnad – din guide till apokalypsen” och ”Överlev katastrofen – tolv sätt att klara dig”. Till grund för böckerna ligger bland annat många timmars läsning av forskningsrapporter om hur människor fungerar vid en kris.
Själv tror han att vi förr eller senare kommer att få uppleva ”en stor smäll”.
– Det är osannolikt att vi kommer att kunna fortsätta som idag. Hela vårt samhällsbygge vilar på billig olja och evig tillväxt samtidigt som klimatförändringarna bjuder på mer extremväder, säger han.
På frågan vem han tror är mest rustad för framtiden har han ett klart svar.
– Jag har gjort många intervjuer med överlevnadsinstruktörer som hållit kurser. Alla säger att den medelålders kvinnan som är van att organisera för hela familjen kommer att klara sig bäst, säger han.
Under krisberedskapsdagen finns även säkerhetssamordnare Michael Björklund på plats för att visa en krislåda, diskutera hemberedskap. Alla besökare har dessutom chans att vinna en egen fullmatad krislåda.

Michael Björklund

Läs mer om Herman Geijer på:
www.zombieoverlevnad.se

Text & bild på Säkerhetssamordnare
Michael Björklund : Eva Wiklund
Foto på Herman: Jan-Åke Eriksson