Kjell Björnstad är ett känt namn inom Karlstads restaurangvärld. Här välkomnar han alla till Bistro Airport.

Kjell tar maten till nya höjder

Vad har Terrassen i Mariebergsskogen, hackkorv och Bistro Airport gemensamt? Svaret är Kjell Björnstad, välkänt namn inom restaurangvärlden i Karlstad. Tillsammans med Bola Sjögren lyckades han framgångsrikt driva Terrassen i Mariebergsskogen i 13 år trots att många såg det som ett omöjligt uppdrag. Många höjde också på ögonbrynen när Kjell och Bola satsade på Bistro Airport på Karlstads flygplats. Även här har de lyckats över förväntan

Kjell Björnstad har gjort en mångårig resa genom Karlstads restaurangvärld. Känd som bartender, projektledare på bland annat Värmlands Museums restaurang, Pumpgatans Skafferi och även som vinskribent. Terrassen i Marie-bergsskogen blev det verkliga elddopet i karriären. En restaurang som han tog över 2004 tillsammans med kollegan Bola Sjögren. Sommartid var restaurangen ett uppskattat utflyktsmål för besökarna i Mariebergsskogen men när höstmörkret lade sig över området blev det svårare att locka gästerna. Den utvecklingen vände Kjell och Bola på ganska omgående.
Svaret blev en satsning på värmländsk mat lagad på lokalt producerade råvaror. Den linjen har Kjell följt sedan dess. Terrassen blev ett uppskattat utflyktsmål med inriktning mot företagskunder och större sällskap. Bara julborden samlade mellan 4 000 till 5000 gäster.
Terrassen satsade också på en uppskattad glasseria 2005. En av skapelserna på glassmenyn hämtade inspiration från en spektakulär tågkrock på Karlstads tågstation 2016. Ett museitåg körde i hög fart in i stoppbockarna och höll på att landa på Pressbyråkiosken bredvid stationshuset.
Ingen människa kom till skada men smällen blev vida uppmärksammad. Det tände en gnista i Kjell Björnstads huvud som tyckte att det var uppslag till en perfekt glass. Och en glass blev det också. I glassmenyn på Terrassen gick det att beställa ”Kulturkrocken” det året. Enligt menyn bjöd glassen på krockande smaker mellan rabarber, ingefära, vanilj och kaffe.
Efter tretton år valde Kjell och Bola att lämna Terrassen samma år som den uppmärksammade tågkrocken. All uppmärksamhet riktades istället mot Bistro Airport ute vid flygplatsen.
Här har luncherna blivit uppskattade och även om flygplatsen ligger lite avsides åker många hit enbart för att äta av Kjell Björnstads ihopknåpade lunchmeny. Det mesta lagas av lokala råvaror som hämtas från bland annat Kils Slakteri och Värmlands Skafferi. Chartertrafiken är också en bärande del i verksamheten. Här finns avgångar till turistmål som Kreta, Rhodos, Kroatien, Kanarieöarna och Turkiet. En nyhet är att Thailand tillkommit med resor från nyårsafton fram till 1 mars nästa år.
Något som däremot försvunnit är trafiken ner till Frankfurt då flygbolaget gick i konkurs för ett par månader sedan. Här tappade Kjell leveranser av 45 000 smörgåsar plus runt 5 000 måltider till passagerarna i Business Class. Flygplatsledningen arbetar dock för fullt med att hitta en ersättning till Frankfurtlinjen och hur det går avgörs troligen om ett par månader.
Catering är ett annat ben som bistron står på. Många vill ha Kjells kända ansikte som leverantör och en trogen gäst är bland andra Biskopsgården. Många företag och organisationer utnyttjar också möjligheten att ha konferenser ute på flygplatsen då bistron svarar för mat och dryck.
Ett arrangemang som också blivit uppskattat är satsningen på konstutställningar på andra våningen i terminalbyggnaden som går under namnet ”Konstpaus”. Här har bland annat Johan Östling ställt ut sina barnboksbilder vilka sålde slut tre gånger om. Under årens lopp har 26 utställningar satts upp. Sedan två år tillbaka driver Kjell Bistro Airport på egen hand.

Det finns mängder av sätt att tillaga Hackkorv. Här en kusin till den mer kända Coeur de filet provencale

Han har också blivit känd för sitt arbete att öka intresset för den värmländska specialiteten hackkorv. I sällskapet Hackkorvens Vänner samlas regelbundet entusiaster som både äter och njuter av hackkorven i alla dess former och hittar på nya sätt att anrätta korven.
Sällskapet har träffar i mars och oktober då de samlas i Residenstorget. På Facebook har sällskapet 3 700 följare, inte bara från Värmland utan även från övriga delar av Sverige

Ett resultat av den idoga kulturgärningen är en Petit Choux av skrädmjöl fyllt med hackkorv. Alla har heller inte prövat på Hackkorv Provencale. Den spännande anrättningen görs så här:
Skär ett gäng potatisar tunt och stek dem i olja. Krydda med salt och peppar.
Lägg dessa stekta och kylda potatisar i en ugnsfast form.
Toppa med skuren Hackkorv.
Toppa Hackkorven med vitlökssmör.
Kör in allt i ugnen på 175 grader tills smöret smält och det puttrar i potatisen.
Njut, som Kjell skulle utbrista!

av Björn Hallin