Diversehandeln i Grythyttan jubilerar

– Vi ville satsa i byn. Frågan var bara vad vi kunde bidra med, säger Annie Wirback. Svaret blev Grythyttans Handelskompani, en butik fylld med bland annat lokala produkter. Här finns allt från äggolje-temperafärg till nostalgigodis och Saxhyttegubbens blåbärsdricka hämtad direkt från naturen.

Annie Wirback på Grythyttans Handelskompani.

Bakom ettårsjubilerande Diversehandeln i Grythyttan står Hans och Annie Wirback. De bodde tidigare i Karlskoga men längtade efter ett hus på landet. Efter en hel del letande hittade de 2010 sitt drömställe, en tomt med en liten sommarstuga vid Södra Torrvarpen söder om Grythyttan. Båda är intresserade av att snickra och skapa så efter att ha ritat och byggt ett större hus på tomten flyttade de in för gott 2014. Under arbetet med huset började de fundera på nästa projekt. Något som de kunde bidra med till bygden.
De började leta efter ett hus inne i Grythyttan men det visade sig vara lättare sagt än gjort. Tillgången på lediga hus och lokaler i byn är liten. Istället föll blickarna på en tomt vid perrongen vid järnvägen i Grythyttan. Tomten ägdes av kommunen och på platsen låg en återvinningsstation. Efter diskussioner med kommunen köptes tomten loss och planerna på nybygget drogs upp. Resultatet blev ett hus på 70 kvadratmeter i gammal stil.
– Det smälte in fint i omgivningen och många tror att det stått här länge, berättar Annie.

Påskafton förra året invigdes butiken vilket betyder att ettårsjubileet firades nu i påskveckan.
Under det första året har allt fler kunder hittat till diversehandeln. Sortimentet består främst av en rad olika inredningsprodukter och en liten del byggnadsvårdsvaror, framför allt äggoljetempera, beslag och linoljevax i olika kulörer.
Butiken satsar också på olika hantverksprodukter där det mesta är närproducerat. Här finns bland annat borstar från Brunskogs Borstbinderi, karameller som de såg ut förr i tiden, honung från närbelägna bigårdar och produkter från Grythyttan Vin som hjortronvinäger. Här finns också surdegsbröd från Hjulsjö 103, ett bageri som ligger utanför Hällefors och som bakar bröd med lokala kulturspannmål. Brödet beställs i butiken och kan sedan hämtas på lördagar.

Något som ligger Annie varmt om hjärtat är att arbeta med äggoljetempera. Hela insidan i butiken är målad med äggoljetempera i olika nyanser vilket gör att man kan se olika varianter.
Under våren byggs ett speciellt färgrum där Annie ska ägna sig åt bland annat möbelmåleri och så småningom blir det nog kurser i målning med äggoljetempera. I butiken säljs Fjugestaföretaget Av Jords ”Färg i påse” som är olika pigmentblandningar som blandas med ägg eller äggpulver, vatten och kallpressad linolja.
– Vi har fått en trogen kundkrets men vi hoppas kunna hitta på olika saker och utveckla verksamheten och även öka samarbetet med övriga företagare i samhället. Eftersom vi inte ligger mitt inne i byn vore det också roligt om ännu fler turister hittar hit, avslutar Annie.


Text: Björn Hallin. Foto: Grythyttans Handelskompani