Allt populärare att renovera äldre fönster

Det är full aktivitet hos Arne Nilssons fönsterrenoveringar, som jobbar med många större projekt, men också åt privatpersoner.
– Vi märker en tydlig trend att många yngre väljer att behålla de gamla fönstren och renovera istället för att köpa nytt, säger
Johan Nilsson.

Idag är klimat och återbruk stora frågor och Johan tror att det slår igenom även när det gäller renovering av hus. Den yngre generationen bevarar gärna husets äldre delar.
– Fönster i fastigheter som är byggda fram till slutet av 60-talet håller för det allra mesta en mycket högre kvalitet än modernare fönster. På den tiden byggde man med kärnfura, och även om fönstren kan se tråkiga ut med flagnad färg brukar virket hålla en hög kvalitet, säger han.
Just nu jobbar företaget på flera större projekt i Göteborg, där man bland annat renoverat fönstren på Stadsmuseet, Hotell Plaza och Hagabadet. Ett annat spännande projekt gör man i Åmål där en stor köpmannavilla får topprenoverade fönster kompletterade med energiglas.
– Det är en yngre ägare som köpt huset av kommunen, och precis som många andra tänker han på livscykelperspektivet och väljer att behålla originalfönstren, berättar Johan.

Företaget renoverar fönster till ursprungsskick – det vill säga det skick som fönstren hade när de köptes nya. Men för det mesta byter man också glas till energiglas för att få det moderna fönstrets fördelar.
– Det händer att folk tror att vi bara målar fönster och tycker att det blir dyrt. Men vi levererar ju fönster i nyskick, så det är ju inköp och montering av helt nya fönster som man ska jämföra med, säger han.
Just nu går man in i högsäsongen, men egentligen är det högt tryck året runt när det gäller fönsterrenoveringar. Fönstren renoveras inomhus i verkstad och fönsteröppningarna täcks med fönsterskydd, vilket även fungerar vintertid. Idag har företaget elva anställda och förutom verkstaden i Storfors finns också en verkstad i Göteborg.
– Vi har många förfrågningar på jobb och det finns alltid plats för kvalificerad arbetskraft, säger Johan, som säger att man har behov inom tre olika områden; måleri, finsnickeri och glasmästeri. Ofta behöver de anställda internutbildas för att klara alla moment.
Just nu bygger företaget också en mobil asbestsaneringsstation som kan flyttas till olika projekt.
– Vi vill kunna möta upp den marknaden. Ibland finns det asbest i gammalt kitt och det måste vi kunna ta hand om på rätt sätt utan fara för miljön eller personalen. Vi har exempelvis renoverat och sanerat fönstren i Kristinehamns kyrka, säger han


av Eva Wiklund