Karlskoga Motorsportvecka växer

Karlskoga Motorsportvecka utökar och hålls mellan 8 till 16 juni 2019, vilket innebär att Motorsportveckan går från sex till nio dagar i sommar när Karlskogas största återkommande evenemang arrangeras för sjunde året i rad.

Invigningen kommer i år hållas på lördagen den 8 juni och samma dag startar bl.a Konst Fart & Design och Timeattack på Gelleråsen. Invigningen brukar bjuda på spontan cruising genom centrum, vilket innebär att det blir cruising två helger i rad, något som bidrar till arrangörernas ambition att Motorsportveckan ska vara en folkfest som både besökare vill komma till och som man som Karlskogabo upplever som någonting positivt i sin hemstad.
Under 1950- och 60-talen var Karlskoga navet i Svensk motorsport och i samband med Velodromloppet och Kanonloppet invaderades staden av åskådarmassor som kom för att se dåtidens absoluta världselit och samtidigt uppleva festen och det unika folklivet i Karlskoga. Något många Karlskogabor minns med glädje. Karlskoga Motorsportvecka verkar för att återta Karlskogas position som motorstad både gällande tävlingar och folkfesten i staden.
Årets vecka bjuder på flera nyheter: Miniracingen arrangerar SM, traktorpullingen växer och får in samtliga klasser i sitt SM, leklandet växer, Super Enduron utökar till två dagar och Fallqvist Glas Trophy blir en del av Motorsportveckan.

– Vi har många arrangörer som vill in men vi har inte haft tid eller plats på befintliga arenor, nu får vi en helg ytterligare med evenemang. Det är en önskan från många arrangörer och det känns fantastiskt att det blir en riktig vecka, säger Peter Hedin, projektledare för Karlskoga Motorsportvecka.

Stommen till veckan är klar – det blir tävlingar ute på arenorna under första helgen följt av onsdag till söndag veckan efter. Arrangörsgruppen är dock hemlighetsfull gällande exakt vilka evenemang som kommer att fylla årets vecka.
– Vi vill bredda motorsporten i evenemanget, och vi hoppas kunna fylla veckan med fler tävlingar som har SM-status. Inför framtiden hoppas vi kunna arrangera monstertruck, dragracing, drifting och båt-SM, men då behövs den extra helgen.
– Vi har naturligtvis inte glömt de evenemang som hållits tidigare år, arenorna kommer att ha öppet för allmänheten under alla dagar, som till exempel gokart på Gelleråsen, barndag i centrum på onsdagen, Karlskogafesten på torsdagen och Top20 på centrumleden, säger Peter.
Utöver detta så kan man avnjuta uppvisningar och tävlingar som invigningen med de många vackra bilarna på torget, spontan cruising under hela veckan, en barndag med pirattema, Streetfreaks bilutställning med över 400 bilar, flyguppvisningarna, Velodromloppet Grand Prix på Gelleråsen Arena som är en stor succé och drar massor med tävlande och publik. Förutom att det är Sveriges största Racinghistoriska tävling bjuds det även på utställningar och uppvisningar.
Sedan starten 2017 växer sig Konst Fart & Design större och större, och utställningarna på Bergmans gjuteri har öppet alla dagar och kan stoltsera med både konstnärer och hantverkare som riktar sig till motorbranschen. Vernissagen sker lördagen den 8 juni och där bjuds det utöver konstutställningarna bland annat på uppvisning av en stjärnmotor och livemusik.
– En rolig nyhet för i år är att det kommer att ingå en fasadmålning som ett delprojekt, säger Tina Bengtsson, projektledare för Konst Fart & Design.
Karlskoga Motorsportvecka hölls första gången sommaren 2013 och har hållits varje år i juni. I år blir alltså sjunde året Karlskoga Motorsportvecka går av stapeln.
Arrangören uppskattade i fjol att 30 000 besökare befann sig totalt på de sex arenorna under evenemanget och de hoppas på en riktigt folkfest även i år!

Karlskoga Motorsportvecka och Karlskogafesten är kommunala arrangemang som drivs av Karlskoga Näringliv och Turism AB.