Allmogesaker samlar trogen kundkrets

Äldre allmogesaker har sedan lång tid tillbaka intresserat Tomas Björkström i Karlskoga. Under hösten förra året öppnade han sin butik, Hotellgatans Antik och Kuriosa där alla kan botanisera i äldre bruksföremål. Efter starten har Tomas fått en trogen kundskara som delar hans intresse av allmogeföremål.

Tomas intresse för allmogesaker väcktes tidigt i slutet av 1970-talet då det visade sig att en arbetskamrat samlade på nästan allt. Tomas blev biten av samma sak. Under årens lopp har han sedan åkt runt på auktioner och mässor för att leta föremål och samlat på sig allt mer. Det är här som det går att hitta allmogesaker som plockats fram ur gömmor i gamla lokaler och som säljs vidare av andra samlare.
Under årens lopp har Tomas hem fyllts av samlarsaker under mer eller mindre uttalade suckar från hans fru.

– Jag har ofta kommit hem med saker som jag köpt och lagt upp sakerna på vardagsrumsbordet för att titta närmare på dem. Det har kanske inte alla gånger varit populärt, skrattar Tomas.
Till slut visade det sig att hemmet inte hade plats för så mycket fler samlarsaker och när en lokal på Hotellgatan blev ledig slog han till. I oktober slog han upp dörren till sin butik vilket innebar att det till hustruns glädje blev betydligt mer plats hemma i lägenheten. Under månaderna som gått har han sedan fått en trogen kundskara i butiken.
– Det kanske inte är det lättaste att sälja allmogegrejer i Karlskoga. Det är en ganska så smal nisch men det gör inte så mycket att sakerna ligger i butiken. Jag har fått en stadig skara kunder som kommer in under lördagarna när jag har öppet, berättar Tomas.
Butiken är på 28 kvadrat och här får det plats med en hel del föremål. Det är inte bara allmogesaker utan även olika bruksföremål. För Tomas innebär butiken även en hel del möten med människor.
– Det sociala är viktigt och här träffar jag många trevliga människor, avslutar Tomas.

av Björn Hallin