Smokie.

Världsartister till Lunedet

Redan nu ser det ut att bli lapp på luckan när världskända Smokie kommer till Lunedet till sommaren. Det är den största konsertbokningen Lunedet Camping Café och Restaurang någonsin gjort. Lika stort intresse är det för årets countryfestival med kända artister som Kikki Danielsson och Mats Rådberg.

Camilla Hammarbäck driver Lunedet Camping Café och Restaurang.

De årliga countryfestivalerna i Lunedet har blivit en stor succé och samlar country-fantaster från en stor del av Sverige. I år, den 6 juli, är artistlistan mer välfylld än någonsin. Det betyder i sin tur att intresset är större för festivalen än tidigare.
Dragplåster är Kikki Danielsson, Mats Rådberg, Ottar Big Hand från Norge, Don Redmon, Miss Winter och Old Barrels med flera.
För alla countryälskare blir det en heldag som inte bara bjuder på musik. Här kommer också att finnas en rad knallar, marknadsstånd, olika aktiviteter som westernridning och ponnyridning för de lite yngre som också får roa sig i en hoppborg.

Björn Rosenström

Största konsertbokningen för Lunedet är Smokie som kommer den 19 juli.
Det lär bli en helkväll med rader av hits. Mest känd kanske är ”Living next door to Alice” men bandets första samlingsalbum som släpptes 1980 innehöll hela fjorton hitlåtar. Kvällen avslutas med Creedence Tribute Band med en hyllningsshow till Creedence Clearwater Revival. Bandet är både röstmässigt och musikaliskt så nära originalet det går.
26 juli kommer Björn Rosenström. Hans skivdebut blev ”låtar som är sådär”, en skiva som efter en tid såldes i över 100 000 exemplar. Björn, som är utbildad advokat, hotades med uteslutning ur Sveriges Advokatsamfund på grund av skivans innehåll och restupplagan fick därför dras in.
Ett annat arrangemang som lockar många besökare är det traditionella midsommarfirandet. I år kommer Letälvsgillet som har dansuppvisning och ringlekar för barnen. Trubaduren Thomas Augustsson underhåller vid restaurangen och caféet och det bjuds även på ponnyridning, lotterier, chokladhjul, fiskdamm och försäljning av både sockervadd, korv och glass. På restaurangen serveras en midsommarbuffé.
Även på påsk serveras buffé och den 30 april firas traditionsenligt Valborg. Samma dag är det motorträff med bilar, motorcyklar och mopeder. På första maj hålls loppis och en familjedag.
Den 30 mars öppnar caféet för säsongen och det blir samtidigt premiär för appen ”Happy Order”.

– Tanken är att vi ska minska köerna vid beställningarna. Genom appen kan man beställa vad man vill ha i sin telefon och sedan hämta vid serveringsdisken eller i vissa fall få det man beställt serverat vid bordet, säger Camilla Hammarbäck på Lunedet Camping Café och Restaurang.
Ett dragplåster är Lunedets räksmörgåsar. De tillsammans med räkaftnarna har blivit så populära att caféets kylutrymmen håller på att byggas ut.
Under en säsong serveras tre ton räkor och det kräver en hel del plats. Även baren på baksidan av Stallet har byggts ut och fått ett nybyggt tak.
Utvecklingen för Lunedet har varit mycket bra de senaste åren.
– Det har gått jättebra tre år i rad och det beror nog på att vi satsat på fler och större evenemang plus att vi byggt ut området, till exempel verandan vid Stallet, avslutar Camilla Hammarbäck.

av Björn Hallin