Marknaden för stugor och lägenheter på fjällorter är generellt het med stigande priser och budgivningar. Åre, med den dyraste prisnivån, går mot strömmen där köparna är mer avvaktande. Storstadsnära fjällorter som Kungsberget och Branäs gynnas av weekend-trenden.
Marknaden för permanentbostäder har svalnat det senaste året och präglas av avvaktande spekulanter och stillastående eller något sjunkande priser. Gäller samma trend gäller för fjällbostäder? Fastighetsbyrån har frågat sina kontor på fjällorter för att få koll på läget. Generellt beskrivs efterfrågan som stark med budgivningar och stigande priser.
Generellt är det högt tryck på bostäder i fjällen. Ökat intresse för skidsport och friluftsliv generellt bidrar till den starka efterfrågan. De hårdare finansieringskraven som haft en dämpande effekt på permanentbostäder är inte lika påtagligt för fjällboende och verkar vägas upp av ökat intresse och lågt utbud på vissa orter.
Weekendtrend i skidsverige
Möjlighet till hyresintäkter är en viktig parameter för många som köper boende i fjällen. Att fler och fler åker på weekendresor till fjällen, istället för hela veckor, kan gynna fjällorter med närhet till storstäderna, till exempel Branäs och Kungsberget.
Kungsberget är den skidort i Sverige som ökar mest i Sverige när det gäller både gästnätter och liftkortsförsäljning. Ökningen beror till stor del på trenden inom skidsverige, att fler och fler bokar weekends istället för hela veckor. Fler besökare ökar uthyrningsmöjligeter vilket i sin tur ökar intresset för att köpa egna lägenheter och stugor i närområdet.
En annan trend som märks i fjällen, bland annat Idre, är att fler och fler väljer att köpa tomter och bygga egna fjällstugor. Ofta handlar det om större hus över 100 kvadratmeter med över åtta bäddar.
Läget på olika fjällorter:
Sälen
Marknaden är relativt het just nu med många spekulanter på visningar och det blir ofta budgivning. Utbudet är normalt men det är färre fristående fjällhus vilket gör dem väldigt heta på marknaden med stigande priser. Prisklassen runt 2,5-3,5 miljoner har den största kundgruppen. Den kommande flygplatsen är för många köpare en anledning att köpa i spekulation.
Åre
Relativt avvaktande på marknaden just nu. Höga priser och budgivningar i höstas vilket har planet ut nu under 2019. Fortsatt väldigt höga prisförväntningar från säljarna och köparna som ofta inte är beredda att betala de höga priser som säljarna begär. Liftnära lägen och möjlighet till bra hyresintäkter är det som efterfrågas i störst utsträckning.
Idre, Grövelsjön, Orsa Grönklitt
Säljarnas marknad med ökad efterfrågan och något stigande priser. Störst intresse för bostäder med ski in ski out-läge i prisklassen 2-3 miljoner. Fler och fler köper tomter och bygger i egen stil, ofta över 100 kvm med 8-10 bäddar. Idre Fjäll den stora magneten men efterfrågan är även stor i andra områden.
Tärnaby, Hemavanområdet
Stark efterfrågan och stigande priser. Dock märks även bankernas mer restriktiva utlåning. Hemavan och Kittelfjäll mest attraktivt i prisklass 1,5-2,5 miljoner. Trend att många unga familjer bygger nytt och stort, pengar verkar finnas och man är villiga att satsa.
Branäs
Stor efterfrågan inför säsong med stigande priser. Intresset har ökat i alla områden och alla boendetyper. Försäljningstiden har ökat men även slutpriserna. Många förväntar sig att det ska vara få spekulanter, troligtvis utifrån utveckling på storstadsmarknader, och blir förvånade över många intressenter och budgivning. Pistnära boenden är mest attraktivt. Ju närmare backar, restauranger och service, desto större intresse. Stugor med höga hyresintäkter ses som extra bra investeringsobjekt.
Kungsberget
Stark efterfrågan och ungefär samma prisbild som förra året. Stockholm och Mälardalens närmaste skidort vilken skapar en väldig stor kundgrupp av barnfamiljer inom 2 timmars bilresa. Ökade uthyrningsmöjligheter gör det även mer attraktivt att köpa en egen bostad.
Källa: Fastighetsbyrån