Ingela Broling driver butiken Lev Vackert i Vålömagasinet i Kristinehamn.

Kanonstart efter flytten till Vålömagasinet

I oktober förra året öppnade Lev Vackert i sina nya lokaler i anrika Vålömagasinet i Kristinehamn
– Vi fick verkligen en kanonstart och jag är verkligen glad och nöjd, säger Ingela Broling som driver butiken.

Lev Vackert höll tidigare till på Garnisonsvägen på vägen ut mot skärgården. Butiken öppnade 2011 och har marknadsfört sig som en livsstilsbutik för alla som vill höja livskvaliteten och glädjen.
I början av 2017 kom dock det dystra beskedet – hyran för lokalen skulle fördubblas. Ingela räknade snabbt ut att hon inte hade någon möjlighet att stanna kvar. I slutet av januari förra året var det utförsäljning i de gamla lokalerna som sedan stängdes. Hon försökte hitta andra lösningar och genom bekanta fick hon efter ett tag tips om den lediga lokalen i Vålömagasinet i kvarteret Vågen.
– Det är en fantastisk lokal från 1600-talet och helt unik. Den har varit sädesmagasin en gång i tiden och när stora båtar kunde gå in här lastades det bland annat trävaror från magasinet. Här fanns till exempel tjocka bjälkar av träd från medeltiden, berättar Ingela.

Utrymmena var inte avsedda för att inrymma en butik men fastighetsägaren rustade upp den, gjöt nytt golv och anpassade utrymmena så att Ingela kunde flytta in. På det gamla stället drev Ingela också ett café men det finns det inte utrymme för i de nya lokalerna.
– Men jag kommer att sälja glass och kaffe och det kommer att finnas plats för ett par bord med stolar utanför, berättar Ingela.
De gamla lokalerna var på 520 kvadratmeter och de nya är på 150 kvadratmeter. Visserligen har Ingela mindre yta men hon har fått plats med det hon vill ha.
Butiken passar in i den gamla miljön vid Vålömagasinet som ligger granne med lika anrika Mastmagasinet. Ännu bättre blir det när arbetet med den nya stadsparken blir klart. I planerna ingår en ny bro över Varnan med brofästet rakt utanför Ingelas butik.
Själva idén med livsbutiken och inriktningen följer med från de gamla lokalerna och Ingela knyter an till den röda tråd som verksamheten haft sedan starten.

– Jag kanske ändrar lite på sortimentet och tar in lite bredare saker som passar alla. Jag satsar också på miljömärkta och ekologiska varor, säger Ingela.
En annan nyhet som hon funderar på är att satsa på en nätbutik.
– Jag har många följare på facebook och fler och fler frågar om de inte kan köpa mina varor på nätet så vi får se om jag kan hitta en lösning på det, avslutar Ingela.

Text: Björn Hallin. Foto överst: Leif Andersson. Foton butik: Privat