Sammet fortsätter att vara populärt, säger Karin H Jonsson på Mio Möbler i Kristinehamn.

Sammet intar våra kök i vår

Det finns en tydlig trend i vår och det är att sammet fortsätter att vara populärt, och då inte enbart i soffor, gardiner och kuddar.
Den trendriktiga ställer nu också sammetsklädda stolar kring köksbordet, som gärna får vara ett runt bord i marmor.

Karin H Jonsson är ansvarig för avdelningen market på Mio Möbler i Kristinehamn. Hon säger att sammet fortsätter att vara populärt.
– Det finns sänggavlar och sängkappor i sammet, sittbänkar och mängder av puffar i olika härliga färger, säger hon.
Sittbänkar är en populär inredningsdetalj, som extra sittplatser eller i fotänden av sängen för att förvara överkast och kuddar på. County-soffor är fortfarande storsäljare och Karin säger att sofforna rent generellt blivit högre och smäckrare medan matborden efterfrågas i många olika stilar. En del föredrar det rustika, men även mer eleganta bord i ek säljer bra. Vitlaserad ek har blivit väldigt populärt.

När det gäller köksmöbler säljer man riktigt mycket av sammetsstolar och marmorbord.
– Det finns jättebra impregneringsspray som gör att tyget står emot fläckar bra, det underlättar ju när man vill ha sammet i köket, säger Karin.

Therese Nord på Nords för Hus och hem i Linnebäck, säger att våren på Nords innehåller blommiga mönster och färger som rosa, blått och grönt. Även här har sammet stor genomslagskraft. Lampor, gardiner och kuddar är några exempel och nu är vårens nyheter på ingång.
Merja Keihtä har inte jobbat så länge på Nords, men ser det som en rolig utmaning att lära sig vad folk gillar. Själv satsar hon hellre på färg än på grått och vitt.
– Jag väljer färger som jag blir glad av. Nu senast köpte jag gröna gardiner, säger hon.

Merja Keihtä på Nords för Hus och hem i Linnebäck visar några av vårens nyheter.

Fönsterlampor på fot är en storsäljare hos Nords och plåtdjuren i olika former är fortsatt efterfrågade. I år har rosa flamingos fått ge plats för blå-gröna dito i kraftiga färger.

Bosse Andersson, ägare till EM Möbler i Degerfors, säger att han ser två trender. Slit- och släng-trenden har pågått ett tag, men nu kommer kvalitetstrenden där man kostar på lite extra och låter möblerna vara med längre.
– Många vill handla miljömedvetet, och det märker vi genom att man tittar lite extra på kvalitet och hållbarhet, säger Bosse, som också säger att grått och vitt är på väg ut medan mustiga färger på både väggar, möbler och inredningsdetaljer är på väg in.

Nostalgi och retro med 50-talsstil, kombineras gärna med klassiska fladdermusfåtöljerna exempelvis, säger Pontus Jansson på EM Möbler i Degerfors

Trä är populärt och det kommer exempelvis parkettmönstrade bord.
När det gäller soffor finns det många olika stilar. Divansofforna finns kvar, men de riktigt stora och klumpiga sofforna med breda armstöd fasas ut. Man vill gärna ha lite mer färg i vardagsrummet och där är vintageskinn på ingång jämsides med sammetssofforna i dusty pink.
– Skinn är inte stort, men de soffor som kommer nu är det lite 50-talsstil på. De är rakare i modellerna och är klädda med vintageskinn. Kombineras gärna med udda
fåtöljer som fladdermusfåtöljerna exempelvis, säger Pontus Jansson.
En riktigt het nyhet är de extradjupa sofforna där man kan krypa upp och mysa. Det är inte ovanligt med ett djup på 120 centimeter.
Det kommer också många möbler med nya funktioner. Soffor och fåtöljer med eluttag eller små bord som kan fällas ut. Fåtöljer har fått motor för fotstöd eller ryggstöd och många småbord kommer med USB-laddare.
– Jag tycker att våren 2019 bjuder på en spännande blandning av många olika stilar, säger Bosse

Text & foto: Lars Larsson