Butiken är full med välsorterade återvunna kläder i bra kvalitet.

Intresset ökar för återvunna barnkläder

Det återvunna plagget blev årets julklapp 2018. En som nappat på den idén långt tidigare var Miranda Hjortsberg i Karlskoga.
Redan för ett år sedan startade hon VickeVilda, butiken där intresserade kan lämna in barnens kläder och saker de inte längre använder till försäljning.

Miranda Hjortsberg i sin butik VickeVilda i Karlskoga.

Miranda körde igång sin affärsidé lite försiktigt i mitten av mars förra året. Hon tog tjänstledigt från arbetet och öppnade en secondhand butik för barnfamiljer och blivande föräldrar som väntar barn. Här kunde barnfamiljer lämna in sina barnartiklar som inte längre användes. Numera har hon fått så mycket att göra att hon sagt upp sig från det ordinarie arbetet.
– Jag saknade en sådan här butik själv. Barn växer och ofta blir deras fina kläder de vuxit ur liggande till ingen nytta och det är ju bättre att någon annan kan använda dem. Det finns sådana här butiker på flera platser i Sverige men vad jag vet finns det ingen här i östra Värmland och inte i Karlstad heller, berättar Miranda.


Hon öppnade sin butik i Köpcity som är ett köpcentrum i Sandviksområdet. Sakta men säkert spred sig ryktet och allt fler hittade hit. Affärsidén är att barnfamiljer kan lämna in barnartiklar till försäljning på kommission. Säljs varan får den som lämnat in 40 procent.
För tillfället är det aktuellt med kläder som passar till våren. Just nu är det extra stor efterfrågan på skalkläder, fodrade regnkläder men även fodrade
stövlar.
Det som lämnas in ska vara i bra skick, helt och rent och nytvättat.
– Det ska heller inte vara för gammalt, då kan det vara svårt att sälja det. Det händer att vi får in helt nya kläder där prislappen sitter kvar och då brukar de gå åt ganska fort, säger Miranda.
Många frågar efter kläder med bra kvalitet som Polarn & Pyret, Kavat eller KappAhls Newbie kollektion.
Halva Mirandas butik är full med kläder och i den andra halvan går det att hitta bland annat fräscha leksaker och mammakläder, ja allt som hör till livet med barn. Det finns även en liten del nya ekologiska och pedagogiska leksaker. Av naturliga orsaker varierar sortimentet under året och det går att följa butikens nyheter på Facebook/Instagram.
På senare tid har debatten ökat om återvinning och behovet av att ta tillvara på våra resurser på ett bättre sätt.

– Här spelar min butik en viktig roll tycker jag. Istället för att
bara köpa nytt kan vi återanvända kläder och allt annat för att vara klimatsmarta. Fortsätter vi med konsumtionshetsen kommer jordens resurser till sist att ta slut, säger Miranda.
De senaste åren har köpfesterna avlöst varandra med Black Friday, Cyber Monday och Singles Day. Som en motreaktion har därför White Monday startats, en rörelse som växer sig allt starkare i Sverige och där Miranda gick med i höstas tillsammans med 130 andra butiker i Sverige. Tanken är att hitta alternativ till konsumtionshetsen och visa att det finns andra alternativ än att hela tiden köpa nytt.
För att underlätta för kunderna att besöka butiken och få fler att hitta dit försöker Miranda utöka öppettiderna.
– Jag ska hålla mer öppet på lördagarna då folk kan komma ifrån. Under februari har hon hållit öppen tre lördagar utöver de ordinarie öppettiderna och fler lär det bli i takt med intresset för butiken ökar.

Text Björn Hallin.
Foto Sirpa Tanskanen

Mjuka ”Krabater” sydda i mjuk velour som är tillverkad av ekologisk bomull.