I det nybyggda Sjögläntan finns plats för 40 hyresgäster.

Ljus, rymd och gemyt på Sjögläntan i Storfors

Sjögläntan i Storfors bjuder på rymd, ljus och gemytlig stämning.
I det nybyggda särskilda boendet finns plats för 40 hyresgäster och en nyhet är att de boende får mat lagad på sina egna avdelningar varje dag.

Inne på Sjögläntans ”gula” avdelning står Rigmor Svärd Sandberg och rör i lunchgrytorna.
– Matlagningen är något av det bästa med hela flytten, säger hon.
Just idag serveras grönsakssoppa och ostsmörgås med plommonkompott och grädde till efterrätt. Ibland kan de äldre också få njuta av internationella smaker.
– Vi har en hel del personal från andra länder och det brukar bli väldigt positiv respons när de lagar mat från sina hemländer, säger Rigmor.
Stämningen är lugn och trivsam, men det krävs stort engagemang från personalen för att skapa den miljön. Vintertid krävs påhittighet och en stor vilja att aktivera de äldre under långa dagar inomhus – då blir sömnen bättre och stämningen god.

Kring köksbordet sitter några av de tio som bor på avdelning gul, och i väntan på maten blir det både bollkastning och en frågesport med rappa svar.
– De har oftast koll på svaren snabbare än jag har, skrattar Rigmor, som just idag frågar på temat ordspråk och trafik.
Elly Philipsson får besök av sin svärson Urban Turesson och katten Sally som är en flitig besökare. Det är inte bara Elly som skiner upp när den lugna och lurviga katten vill bli klappad.
– Vi märker att det blir ett lugn här när vi har djur med. Det finns ingen allergiker på avdelningen så därför brukar jag ta med min hund Zami ibland. Det brukar vara väldigt uppskattat, säger Rigmor.


Camilla Karlsson sköter en del administration den här dagen och hinner även fylla på i förråden. Hon ser fram emot våren och sommaren.
– Vi hoppas att det ska bli enkelt för de äldre att ta sig ut. Här nedanför har vi sjön och en fin promenadväg. En dröm vore ju ett växthus som man också kan sitta i under lite kyligare dagar, säger hon.
I hallen står också en tvåmans handikapcykel beredd. Den är redan testad inomhus med många glada miner som följd.
– Det kommer att bli riktigt rolig att åka på utflykt. Det behöver egentligen inte vara så stora evenemang för att det ska bli lyckat avbrott i vardagen. Det kan räcka med att gå över till sporthallen och titta på när barnen idrottar, säger Camilla, som också hoppas att man kan utnyttja skolans bassäng för de äldre ibland.
– Det vore en guldkant, säger hon.
Nybyggda Sjögläntan har fyra avdelningar med tio platser på varje. Gunni Karlsson trivs med sitt boende.
– Det är härligt här. Jag tycker om maten som vi kan vara med och krydda och jag trivs med gemenskapen, säger hon.


Text & foto: Eva Wiklund