Per Wetterdahl, platsansvarig för Egeryds.

Snabbväxande radhuslänga byggdes inomhus

Del 2

På bara några dagar växte ett radhus med sex lägenheter fram på Solhagsvägen i Karlskoga.
– Folk blev nog lite förvånade när det från en dag till en annan plötsligt stod en komplett huslänga på plats, säger Per Wetterdahl, platsansvarig för Egeryds.


Hyresradhusen är byggda i moduler inomhus i Kartros gamla fabrik på Betongvägen. Under en veckas tid har de lyfts på plats och kopplats ihop.
– Det är vårt första projekt i den här formen, så visst var det lite fjärilar i magen innan allt stod på plats. Nu är jag både glad och lättad, säger Per.
Sex snickare har byggt de sex lägenheterna inomhus i fabriken och det är samma personer som nu är med och kopplar ihop modulerna till radhuslägenheter på 92 kvadratmeter.
– Det är ett lite annorlunda sätt att jobba och våra snickare har själva hittat bra lösningar som kommer att göra nästa projekt ännu smidigare, säger Per.
Modulerna har lyfts på plats av Karlskogaföretaget Tobbes Kran och specialtransporter.
– Det gick väldigt smidigt. De har en riktigt stor kran som utan problem klarar 5-6 ton som de tyngsta delarna väger, säger han.

Ett spännande moment var att se så att alla moduler passade ihop – vilket det gjorde. Vädret blev en liten orsak till försening de första dagarna, men nu väntar till stor del inomhusjobb som inte är väderberoende.
– Rördragning och el är klart, men vi ska koppla in toaletter, handfat och köksmaskiner. Dessutom är det en del jobb med lister samt takläggning och montering av takavvattningssystem, säger Per.
Den 1 mars ska allt vara klart för inflyttning och de sex lägenheterna är redan uthyrda. Hyran ligger på under 10 000 kronor och efterfrågan har varit stor.

Under mars kommer Egeryds att påbörja nästa projekt där 21 lägenheter i fyra radhus byggs för området Ormesta i Örebro. Efter den bygger man i Karlskoga igen med ytterligare 12-15 lägenheter i två radhus.
– Vi förfinar våra metoder allt eftersom i den här processen och det är inte bara jag som tycker att det är kul. De anställda är också väldigt nöjda, säger Per.
Egeryds har både ett fastighetsbolag och ett förvaltningsbolag. I Örebro
äger och förvaltar företaget ett större fastighetsbestånd och de är även etablerade i Lindesberg och Eskilstuna.

Text & foto: Lars Larsson