Maria Svensson till höger, hudterapeut och ägare av Relax hud och hälsa och Sevdalina Doncheva, massageterapeut.

Plasmaljus – ett alternativ till kirurgi

Hängande ögonlock, smårynkor runt munnen eller så kallade hamsterpåsar. Hos Relax hud och hälsa kan man numera erbjuda en metod för de som önskar strama upp huden men som drar sig för att göra ett kirurgiskt ingrepp. Metoden kallas Fibroblast – hudåtstramning med plasmaljus.

Maria Svensson visar hur fibroblasthandstycket ser ut.


Det var i november förra året som Maria Svensson på Relax hud och hälsa började med den nya metoden. Den har utvecklats i Tyskland och funnits i Sverige i cirka tre år och är ett väldigt bra alternativ till kirurgi som ändå innebär en del risker som t ex översträckt hud. Många drar sig för att skära i huden men vill ändå hitta ett bra alternativ för t ex sina hängande ögonlock och då är detta en väldigt bra metod med få risker.
Metoden utförs med hjälp av ett fibroblasthandstycke som ser ut som en grövre penna. Längst ut sitter en smal spets som avger en plasmablixt som i sin tur avdunstar på huden i en liten mikromillimeter stor punkt. När fler punkter läggs i ett speciellt mönster blir det en åtstramning av hela området vilket gör att till exempel ögonlock, bristningar eller slapp hud på halsen blir tightare.

Spetsen på fibroblasthandstycket avger en liten ljusblixt som bildar små bruna prickar i huden.


Kvar på huden blir små, torra bruna prickar som är intorkad hud. Dessa försvinner efter ungefär en vecka. Området som blivit behandlat kan även svullna kraftigt vilket beror på att läkningsprocessen är igång och att det blivit en ansamling av lymfvätska. Under flera veckor efter behandlingen kan även en viss rodnad finnas kvar i huden vilket är normalt.
– Metoden är inte smärtfri i sig men området bedövas innan behandling och därför upplever väldigt få något obehag under tiden jag behandlar, säger Maria.

Området bedövas
innan behandling.

– Det är omöjligt att säga från kund till kund hur just deras hud kommer att reagera på plasmabehandlingen men normalt sett blir det alltid en förbättring. Ibland kan två eller tre behandlingar krävas, om det är mycket slapp hud från början. Resultatet håller i sig cirka två år på grund av hudens fortsatta åldrande. Vi kan ju inte stoppa tiden dessvärre, säger Maria och skrattar.
Vi kan även behandla ”arg­rynkan” mellan ögonbrynen, rökrynkor på överläppen samt rynkor på dekolletaget och händerna. I princip alla ställen där det finns linjer och slapp hud, säger Maria.
Inför denna behandling utförs alltid en gratis konsultation där man som kund får all information som behövs och där man även går igenom eventuella sjukdomstillstånd som kan göra att man kanske inte är en lämplig kandidat för metoden.
Maria Svensson utför även frysbehandlingar med cryopen samt diatermi med zapper. Dessa två metoder används för att avlägsna godartade pigmenteringar, åldersfläckar, hudflikar, fibromer och andra enligt kunden missprydande hudutväxter i både ansiktet och på kroppen. Den förstnämnda utförs med en högkoncentrerad högtrycksstråle med flytande dikväveoxid på minus 89 grader. När hudförändringen frysts ned bildas efter några dagar en skorpa som när den släpper tar med sig hudförändringen. En rodnad kan kvarstå i huden en tid efteråt men den bleknar med tiden.

Vid borttagning av till exempel födelsemärken och leverfläckar måste man alltid konsultera en läkare först, så att man vet att det man avlägsnar är godartat, säger Maria.

Resultat efter borttagning av godartade hudförändringar med cryopen och zapper.

Hos Relax hud och hälsa erbjuds det mesta inom hud- och kroppsvård, som till exempel massage, ansiktsbehandlingar, fotvård, färgning av fransar och bryn samt ett dagspa med bubbelbad, bastu och massagefåtölj. Förutom Maria jobbar även Charlotta Grundmann, hudterapeut samt Sevdalina Doncheva, massageterapeut här. Den sistnämnda deltog i VM i massage i Köpenhamn maj 2018.
Maria är även nybliven mästare i yrket efter en distansutbildning på fjorton veckor under hösten samt innehar certifikat som specialiserad hudterapeut sedan cirka fem år tillbaka.
– Jag tycker det är otroligt viktigt att visa på att jag är seriös och det är även en kvalitetsstämpel för mitt företag, säger Maria.
– Därför är vi även auktoriserade genom ett medlemskap i vårt förbund SHR som stärker oss ytterligare och visar på att vi har alla de utbildningar som krävs för att du som kund ska kunna känna dig trygg med att gå till oss, avslutar Maria.

Text: Björn Hallin. Foto: Sirpa Tanskanen