Antika mattor

Vi placerar dem på golven och trampar på dem dagligen. Samtidigt är vi beredda att betala en hel del pengar för dem. Orientaliska mattor är lika vackra som konsten vi hänger på väggarna, de vittnar om otroliga hantverkskunskaper och dess mönster bär på spännande historia. Och kanske är det inte helt fel att gå på dem, för kvalitetsmässigt så är handknutna mattor väldigt tåliga.

Handknutna mattor har tillverkats över ett stort område, och teknik samt mönster skiljer sig åt mellan olika regioner. Tillverkningsområdet sträcker sig från Balkan, ner över Nordafrika, bort över Asien och vidare till Kina. Benämningen ’orientaliska mattor’ syftar till mattor från detta stora geografiska område, men viktigt att poängtera är att det som avses är handknutna sådana. Dessa har ibland även gått under beteckningen ’äkta mattor’. Vävda mattor kallas istället för kelim, efter vävtekniken som används.
Orientaliska mattor kan vara knutna i ateljéer, olika byar, städer eller av nomader. Generellt så är det avsevärda skillnader i mönster, färger och material beroende på vart och av vem mattorna är tillverkade vilket gör att de också stilbenämns därefter. Till Europa började orientaliska mattor importeras under 1400-talet som en lyxvara, och de lades då inte på golven utan på borden.
Som föremålskategori är mattor ett brett område och det krävs mycket kunskap för att kunna avgöra en mattas ursprung, ålder och kvalité. Mer väletablerade auktionshus har särskilda experter på just mattor. Vid försäljning åldersklassas mattorna vanligtvis med begreppen antik, semiantik, old eller nyproducerad, där antik står för mattor äldre än 100 år, semiantik för mattor mellan 50-100 år, old för de som är 25-50 år och nyproducerad för mattor som är 25 år eller yngre. Avgörande för prisnivån är mattans komposition, kvalité och skick.

av Anna Englöf