Ta det ”kallt” i vinter

( C h a m o n i x – F r a n k r i k e )
Många längtar efter vintern och ett tjockt lager med snö på backen. Visst är årstiden härlig men många faror lurar runt hörnet – vi är nämligen inne i årets mest påfrestande månader för såväl bilar som förare. Besvärliga körförhållanden ökar kraftigt risken för olyckor och vanliga rutinresor kan utvecklas till farliga strapatser. Ett värmeljus och tändstickor kan exempelvis rädda livet på dig. Här är några goda tips att ha med dig i ”bagaget” inför vintertrippen.

Vinterdäck: A och O för säkerheten
Vinterdäck är det absolut bästa sättet att öka säkerheten vid halka och skillnaden mellan dagens moderna dubbfria- och dubbdäck är ganska små. Så länge man kör på snö är däcken klart jämförbara, men då snön blir packad och is eller blixthalka uppstår så är dubbdäcken i en klass för sig. Har du begagnade vintersulor så glöm inte att kontrollera mönsterdjupet som måste vara minst tre millimeter. I lagens namn så ska vinterdäcken sitta på från den första december till trettioförsta mars, om det anses vara vinterväglag.

Snökedjor: lagkrav i Europa
Det behövs inte mycket för att bilen ska bli stående när vädret är dåligt. Lite ris och kvistar under drivhjulen brukar hjälpa om det inte finns sand eller grus i närheten. Stoppa in ordentligt under drivhjulen och starta försiktigt med lite gaspådrag så brukar det gå att komma loss. På vägar med ett tjockt snölager räcker inte alltid vinterdäck för att man ska komma ända fram och då heter lösningen: snökedjor. De tar numera bara några minuter att montera och allt fler svenskar köper snökedjor eftersom det är lagstadgat i exempelvis Frankrike, Italien, Norge, Schweiz, Tyskland och Österrike.

Snöskyffeln: värdefullt hjälpmedel
Även en liten snövall kan hindra dig från att komma fram, särskilt vid temperaturer kring nollan när snön snabbt förvandlas till blankis. Tja, då är en liten snöskyffel ovärderlig. Om olyckan skulle vara framme och bilen kanar av vägen kan det hända att du måste ringa efter en bärgare. Glöm då inte att sätta upp en varningstriangel bakom bilen, befria dessutom kylare och fläkt från snö annars kan motorn koka medan du väntar på hjälp. På tal om motorn: du har väl inte glömt att kolla så du har tillräcklig mängd glykol för att klara en vargavinter?

Hjälpsystem: kan rädda ditt liv
Nästan alla moderna bilar är standardutrustade med låsningsfria bromsar. ABS-bromsarnas fördel är att man alltid har viss styrförmåga kvar, även vid maximal bromsning. När systemet är i funktion hörs ett knackande ljud samtidigt som bromspedalen vibrerar kraftigt. Dagens familjebilar är dessutom ofta utrustade med antispinn och stabiliseringssystem. Om bilen är på väg att förlora greppet så aktiveras bromsarna automatiskt och motoreffekten reduceras om så behövs. Men tänk på att ingen elektronik i världen kan upphäva naturlagarna!

Startkablar: om bilen vägrar starta
Alla bilar har bogseringsöglor fram och bak, men numera är de ofta gömda bakom små plastluckor eller måste skruvas fast manuellt. Kom dock ihåg att motorbortfallet påverkar bilens styr- och bromsservo, vilket gör dessa funktioner betydligt trögare. När bilarna nått drygt 15 km/h lägger föraren i den bogserande bilen i tvåans växel och släpper kopplingen mjukt. Glöm inte att tändningen måste vara påslagen och att bilar med automatlåda inte får bogseras! Ett urladdat batteri kan även få liv av ett laddat med hjälp av startkablar, vilket är den smidigaste och enklaste lösningen. Men det vill till att koppla rätt och är du osäker så kolla instruktionsboken.

Mobiltelefon: en bra trygghet
Din bil dricker mer bränsle vintertid än under sommaren: kyla, vinterdäck och moddigt väglag gör nämligen att förbrukningen stiger. Därför är en liten reservdunk bra att ha, särskilt under långa strapatser på okända vägar där bensinmackarna ligger glest. Ibland händer det att man inte kan köra ända fram till slutmålet och då gäller det att hålla såväl humöret som värmen uppe! Låt varma kläder ligga överst i bagaget och ha med dig värmeljus, tändstickor, ficklampa och lite ät/drickbart. Vid nödsituationer är naturligtvis en mobiltelefon med laddare för cigarettuttaget en bra trygghet och billig livförsäkring.

Lycka till, trevlig resa och kör försiktigt!
av Johannes Gardelöf / CNP AB