Det är mest på sommarhalvåret som Michael Johansson är i huset i Lungsund.

Globetrotter startar resebyrå i Lungsund

Nyfiken, orädd, engagerad och ganska ofta på väg. Så kan man beskriva Michael Johansson som av en slump landade i Lungsund.
– Jag har haft många baser världen över, men nu känns det faktiskt som att jag kommit hem, säger Michael, som nyligen startade en resebyrå för att dela med sig av sina upplevelser i Atlasbergen och Sahara.

Michael lever ett kontrastrikt liv – precis som han gjort största delen av sitt 48-åriga liv. Han har haft baser i bland annat Norge, Frankrike, Marocko, Egypten, Turkiet och Spanien och säger att han gärna ”hoppar på” nya saker för att se vad som händer.

– Jag jagar inte upplevelser, men går igång på nya utmaningar. Jag är öppen både för yttre och inre resor, skrattar han.
En kort sammanfattning av Michaels tidiga livsresa innehåller kapitel om framgångsrik tenniskarriär och flera år som tennistränare i Oslo.
Idag jobbar han som frilansfotograf världen över, anlitad av stora företag, mäklarfirmor och researrangörer. 360-fotografering är en specialitet och han har fotograferat det mesta från husvagnar och vattenfall till fastigheter och bröllop.

– Om kameran får leda så hamnar man lite varstans. Jag har mött många spännande människor när jag fotograferat deras hus, säger Michael, som bland annat besökt oljeshejkers hemligaste rum och dinerat med engelska ladies. Han har också hunnit med andra uppdrag, exempelvis som vd för Dömle Herrgård.
Men hur hamnade han då i Lungsund?
– Jag ville hitta ett riktigt hem i Sverige och fick helt enkelt ett tips om ett bra hus, säger han.
Michael sökte ett timmerhus med själ och karaktär. Det skulle finnas jordkällare, egen brunn, kakelugn och vedspis.
– Min farfar var byggmästare så jag har väl några snickargener. Jag gillar att fixa och dona och när jag tittade på huset i Lungsund fanns allt jag ville ha, säger han, och påpekar också att Lungsund ganska snart blev ”hemma”.

– När man flackat runt så mycket som jag har gjort så tar det att tag att landa, men det har jag gjort nu efter två somrar, säger han.
För det är mest på sommarhalvåret som Lungsund är hemma. Under hösten och vintern byts den varsamma restaureringen av timmerhuset i Lungsund mot byggandet av en ekoby i Atlasbergen i Marocko. Där växer hus fram som tagna ur Sagan om ringen. På våren följer han flyttfåglarna tillbaka norrut.
– Man kan väl säga att jag pendlar mellan två ytterligheter. Det enkla livet i en Berberby på 850 meters höjd i Atlasbergen och det mer bekväma livet i Lungsund, säger han.
I Marocko driver han också en fiskecamp tillsammans med kompisen Hamid. Dit reser folk från hela världen för att fiska karp.
I Lungsund har han engagerat sig stort i Pensionat Lungsund och ligger bakom företagets fotografier och hemsida.
– Det känns väldigt roligt att få hjälpa till i uppstarten. Det är en fantastisk möjlighet att få en samlingsplats för oss som bor i Lungsund, så det ligger mig varmt om hjärtat, säger han.
Han vill också vara med och marknadsföra hela området och locka fler att upptäcka östra Värmland. Samtidigt har han startat en resebyrå som kanske kan få värmlänningarna att upptäcka ett helt annat hörn av världen.

– Många har tjatat på mig att jag ska arrangera resor till Atlasbergen, med Destination Atlas har jag gjort slag i saken, säger han.
Resorna går till trakter dit turister normalt inte söker sig och innehåller garanterat spännande möten med befolkningen, vandringar, besök vid vattenfall och källor, shopping och tid i mytomspunna Marrakech.
– Det blir massor av sol, frisk luft, berberkultur och äventyr, säger Michael, som arrangerar de fyra första resorna till Atlasbergen redan under mars månad 2019. Varje grupp består av maximalt åtta personer. Senare väntar också resor till Sahara.

Information: www.destination-atlas.com

Text & Foto Lungsund: Eva Wiklund.
Övriga bilder: Foto: Privat