Runt 50 000 lampor lyser upp Hellefors Herrgård.

Över 50 000 jullampor lyser på herrgården

När Mats Runkvist från Hellefors Herrgård under en Frankrikeresa besökte Disneyland Paris i början av 2000-talet blev han riktigt imponerad. Han blev fascinerad av alla ljus som tändes upp på nöjesanläggningen.
– Det här vore något att ta efter. Jag kände mig nästan som Chevy Chase i filmen Ett päron till farsa firar jul när jag såg alla ljus, berättar Mats.

Mats Runkvist fick en lysande idé när han kom till Disneyland Paris.

Väl hemma i Hällefors bestämde sig Mats för att satsa på ett ljusarrangemang på herrgården lagom till jul.
Första gången ljusen tändes var 2004.
Redan då väckte den upplysta herrgården stor uppmärksamhet. Nyfikna kom från när och fjärran för att se ljusen tändas för första gången. Barnen fick träffa tomten och lämna önskelistor och det bjöds på glögg och spelades julmusik. Under årens lopp har ljusarrangemanget sedan växt mer. Från början var det cirka 10 000 lampor. Numera lyser över 50 000 lampor upp herrgården både ute och inomhus.

– Riktigt hur många lampor det är, vet jag inte riktigt. Jag har nog tappat kontrollen över antalet, säger Mats.

Till en början arrangerades ljusslingorna runt herrgårdens fönster men numera täcker de hela fasaden utomhus plus lite till. Även inomhus tänds det numera en mängd lampor.

I trappen upp till övervåningen lyser ungefär sju tusen lampor.

Julgranen på nedre våningen är givetvis fylld med julgransbelysning. I trappan upp till övervåningen tindrar runt sju tusen lampor och även julgranen på andra våningen är givetvis utsmyckad med ljus. Eller vad sägs om en gran med 365 julkulor och två tusen ljuspunkter.
Det som många frågar sig är om det inte går åt en massa el för att mata alla lampor. Svaret är att varje lampa är på bara 0,05 watt.
– Alla lampor som täcker framsidan på herrgården går på en vanlig 10-amperes säkring, en trög sådan, säger Mats.
En 10 amperes säkring tål runt 2 300 watt och det blir en hel del lampor.
Efter att belysningen på herrgården tänts runt den 20 november är nyfikenheten stor bland alla som vill titta på den mäktiga synen av den upplysta herrgården. Trafiken brukar vara tät på vägen förbi herrgården och de traditionella julborden brukar vara fullbokade.

– Det är många som kommer till oss och som bokar julbord år efter år. De brukar vara här och äta och när de är klara bokar de för nästa år, berättar Mats.Själv brukar han bli som barn på nytt varje år när november nalkas. Det är ett grannlaga arbete att sätta upp alla ljus-slingor men det brukar gå förvånansvärt snabbt. För att nå de högsta höjderna på herrgården används en skylift.
Mats har också ett råd till alla som funderar på att själva pynta sina hus med ljusslingor inför julen.
– Börja alltid med att sätta in kontakten i vägguttaget och dra sedan ut ljusslingan. Då slipper man stå där snopen med stickkontakten i näven och vägguttaget en bra bit därifrån, säger Mats.
Inför nästa år har han nya planer på hur han ska förnya ljusarrangemanget.
– Jag funderar på att göra i ordning olika paket som jag ljussätter. Paketen skulle man kunna ha i rundeln på herrgårdens framsida. Men det gäller att tänka till lite. Paketen ska ju förvaras efter jul och då kanske det går att göra dem olika stora så att det går att packa dem i varandra, skrattar Mats.
Det är inte bara en imponerande ljussättning av herrgården som sysselsätter Mats. Han planerar även nya arrange-mang till sommaren men vad det ska bli är han lite hemlighetsfull om. Ett arrangemang som redan är klart är yxkastnings-VM som avgörs i herrgårdsparken 9-11 augusti. Det är en tävling som beräknas samla runt 150 yxkastare från ett femtontal länder. Tävlingen omramas av flera jippon, bland annat spelar ett amerikanskt bluesband och det blir en utställning med företag och föreningar.
Efter sommaren pustar sedan Mats ut innan det är dags att planera nästa jul.

Text: Björn Hallin
Foto: Hellefors Herrgård