Limousiner och en skitbil

( Florida – USA )
När världens ledare träffas handlar det inte bara om politik – bilen man åker i inför det samlade mediauppbådet är en viktig del av imagen. President Trump färdas i en rullande bunker med anor från 2009 som kallas ”The Beast” medan hans ryska polare Putin precis fått en ny limousine vid namn Aurus Senat. Få vet dock att Nordkoreas ledare, Kim Jung-Un, har en tvättäkta skitbil.

Vladimir Putins nya presidentbil är precis som tidigare utvecklad i hemmanationen.
Mycket är hemligt, men flera källor påstår att Porsche släppt till drivkällan – en bensindriven V8 på drygt 600 hästar. Donald Trumps åtta ton tunga Cadillac One är långt ifrån lika smidig och drivs av en dieselspis med åtta cylindrar. Om statscheferna skulle få för sig att streetrejsa så är utgången given. Jänkaren hinner knappt lämna startmarkeringen innan ryssen går i mål.

En stor skillnad är att man inte längre visar upp Kremls bilpark offentligt. När jag som enda motorjournalist från väst besökte den ryska bilindustrin i mitten på åttiotalet så visade man stolt upp Konstantin Tjernenko och Michail Gorbatjovs tjänstebilar. Ryssar som trotsat februarikylan tittade nyfiket på medan vi filmade en Chaika limousine som aldrig tidigare visats upp för västjournalister. Stolta ingenjörer pekade på bilradion med snabbval för tio olika kanaler – trots att det bara fanns en kanal att lyssna på.

 

Chaikan hade stora likheter med Chrysler och i maskinrummet arbetade en amerikansk V8 med sidventiler på 235 hästkrafter. Enligt ryktet hade en avhoppad amerikansk ingenjör ritat bilen och motorerna smugglats in i Sovjet. Efter några varv framför tv-teamet på Röda torget måste jag motvilligt lämna över ratten till en av presidentens chaufförer och vi glider sedan ut i den gyttriga Moskvatrafiken.
Men trängsel och köer existerar inte i en presidentbil som har ett eget körfält.
I vansinniga 120 km/h susar vi nerför Moskvas breda paradgator, bara någon meter från stillastående köer och gående som förskräckt kastar sig åt sidan. På min fråga om bensinförbrukningen får jag inget riktigt svar förutom att ”Sovjetunionen alltid har bensin till presidentens bil”.

Vladimir Putin åker ryskt och Donald Trump amerikansk så klart. Men när USA:s president träffade Kim Jong-Un under toppmötet i Singapore så undrade många vad diktatorn från det slutna Nordkorea skulle färdas i. Någon tillverkning av limousiner har man veterligen inte men Mercedes har alltid stått högt i kurs hos landets ledare. Mycket riktigt dök Kim Jong-Un upp i en bepansrad S600 Pullman med V12:a under huven.
Vad som däremot inte är så känt är att den nordkoreanske diktatorn även äger en riktig skitbil…

En nordkoreansk avhoppare avslöjade för Washington Post att en limousine inredd som bajamaja alltid finns i med i kortegen när Kim Jong-Un är i farten. Anledningarna ska vara flera, dels lär det inte finnas mycket mer än utedass på den nordkoreanska landsbygden men ännu viktigare är att ledaren inte vill lämna några spår efter sig som skulle kunna användas av fiender. Visst känns det ändå lite märkligt att en tvättäkta skitbil smugit sig in bland alla världsledares lyxlimousiner?

Carl-Ingemar Perstad, CNP AB