Bilnyheter från världens alla hörn!

Hört & Hänt

DNA-teknik i Saabmodeller
Den 19 december 2011 så försattes Saab Automobile i konkurs och en svensk bilepok rullade i graven. Drömmen var över, men minnena lever vidare och därför är det extra kul att schweiziska DNA Collectibles lanserar en modellbilsserie i skala 1:18 med fokus på just Saab. Det rör sig om extremt välbyggda modeller och samlingen inleds med konceptbilen Aero-X från 2006 samt 9-3 Viggen Cabriolet från 1999. Priset är ca 1 500 kronor styck och beställningar kan göras på www.dnacollectibles.com.

Legendar återuppstår
Har du drömt om att lägga silkesvantarna på Agent 007:s legendariska DB5:a? Nu kan drömmen bli sann för Aston Martin och produktionsbolaget bakom Bondfilmerna, EON Produktions, ska bygga 28 identiska kopior (varav 25 ska säljas) av bilen som rattades av Sean Connery i kultfilmen Goldfinger. Naturligtvis ska de roterande nummerplåtarna och den skottsäkra skölden finnas kvar, däremot har man av säkerhetsskäl slopat såväl kulsprutorna i fronten som katapultstolen. För 32 miljoner kronor kan ett exemplar bli ditt!

Lexus med Volvomotor
Lexus har ordentligt med vind i seglen och nu presenterar japanerna sin största modell hittills. Det närmare 20 meter långa flaggskeppet har kort och gott döpts till LY 650 och i maskinrummet arbetar två dieselmotorer på vardera 12,8 liter. Motorerna är hämtade från Volvo Penta och levererar upp till 1 000 hästkrafter styck. Insidan bjuder på luxuösa materialval och det bågformade däcket är pricken över det berömda i:et. Några priser är i skrivande stund inte kända, men redan nästa år förväntas de första lustjakterna att ge sig ut till sjöss.

Ljuva toner från Nissan
Kurt Cobain och Keith Richards turnerade världen runt med sina. Eric Clapton sålde sin för närmare sju miljoner medan Jimi Hendrix brände sitt exemplar. Ja, vi snackar naturligtvis om det legendariska gitarrmärket Fender. Nu vill även Nissan visa att man har många strängar på sin lyra och utrustar därför pickupen Titan med en ljudanläggning på 485 watt från den amerikanska musikjätten. Här kan vi verkligen prata om att lira i den övre divisionen.

Morgan sadlar om
Morgan har sadlat om och gått från att tillverka trehjulingar till tvåhjulingar. Nu tycker säkert många att britterna är ute och cyklar, men bara lugn. Storbritanniens äldsta bil- och cykeltillverkare har nämligen trampat igång ett helt nytt samarbete och tillsammans ska de tillverka handgjorda hojar i klassisk stil. Två olika modeller finns i sortimentet och priset för Pashley-Morgan 3 startar runt 18 000 kronor medan 8:an kostar en tusenlapp mer. Nu återstår det bara att se om försäljningen får någon skjuts.

Oj, vilken Legobil
Lego är åter i farten och den här gången har man byggt ihop inget mindre än en fullskalig Bugatti Chiron. Skrytbygget tog sexton arbetare hela 13 438 timmar att färdigställa och totalt gick det åt över en miljon bitar. Supersportbilen har dessutom försetts med 2 304 elmotorer från Technic-serien och vrålåket toppade 20 km/h med Bugattis testförare, Andy Wallace, bakom ratten. Inga hiskeliga fartresurser, men då ska man också ha i bakhuvudet att inte en droppe lim använts till bygget.

Text: Jenny Nilsson / Foto: CNP AB