Hans Skan lovar att det kommer nyheter från Wermlands Brygghus efter nyår.

Efter nyår lanseras nya ölnyheter från Kristinehamn

Bryggpubarna hos Wermlands Brygghus i Kristinehamn har blivit mycket populära. På vissa fredagskvällar ungefär varannan vecka kommer gäster från främst närområdet men även mer långväga ölvänner hittar till bryggeriet.

Wermlands Brygghus tappade sin första öl i juli 2013. Sedan dess har verksamheten rullat på och idag bryggs runt 100 000 liter öl per år men målet är att om 4-5 år komma upp i en halv miljon liter. I sortimentet finns idag 13 ölsorter, från lättöl till starköl med varierande procenthalt. Några är säsongsöl och någon är bara tillfälligt i sortimentet.
För knappt två år sedan flyttade verksamheten från Drevsta i södra Kristinehamn till nya lokaler i gamla KMW ett stenkast från järnvägsstationen. Här har verksamheten byggts ut med ny utrustning. Det finansierades delvis genom en nyemission som inbringade 3,2 miljoner kronor och företaget har nu totalt 200 nya delägare.
Ölen från Kristinehamn säljs idag över i stort sett hela Sverige, bland annat genom fler än 100 olika Icabutiker, i Östermalmshallen och flera andra butiker i Stockholm, flera Hemköpsbutiker och hos ICA Nära Toppen vid Högfjällshotellet i Sälen.
Sedan en tid tillbaka arrangerar bryggeriet bryggpubaftnar två gånger per månad. Det har blivit populära arrangemang som samlar gäster från när och fjärran. Här får man köpa klippkort som berättigar till provsmakning av brygge-
riets olika öl, maximerat till femton centiliter per glas. Till bryggpuben kan gästerna också beställa en matkasse från Hygns vilt som vid senaste tillställningen bland annat innehöll älgtournedos med jägarfläsk.

Bryggpubarna har blivit populära och samlar ölvänner från både närområdet som övriga Sverige och även från Norge.

I dagarna håller Hans och Christina Skan tillsammans med medarbetarna att brygga årets julöl Wermlands Vinter, både som folk- och starköl.
Bryggeriet har också startat ett samarbete med Nyköping Brewing med legobryggning av deras öl. Gemensamt har man också lanserat ölet Wermland Swipa – Södermanland Wermland IPA.
– Det bryggdes från ett gemensamt recept och det föll väldigt bra ut, säger Hans Skan.
Efter nyår är det tänkt att fler nyheter ska presenteras men vilka nya ölsorter som kan bli aktuella vill Hans än så länge inte säga.
– Vi får se var vi landar, ler Hans.

av Björn Hallin