Enhetschef Tommy Svärd och återvinningschef Johan Helander ser fram emot nystarten med generösa öppettider.

Storfors först i länet med obemannad återvinning

Från och med 1 november blir det både självbetjäning och kraftigt utökade öppettider på återvinningscentralen i Storfors.
– Vi har jobbat med den här lösningen länge. Nu känns det roligt att få sätta igång, säger Johan Helander, återvinningschef på Karlskoga Energi och Miljö.

Karlskoga Energi och Miljö, som ansvarar för renhållningsverksamheten i Storfors, har en längre tid jobbat för att öka öppettiderna i samarbete med personal i Storfors.
Nu blir återvinningscentralen den första i Värmland att drivas som obemannad och den ska vara öppen mellan klockan 07.00 och 18.00 på vardagar. Den första månaden kommer det också att finnas personal på plats för att hjälpa medborgare igång med det nya systemet.
Enhetschef Tommy Svärd är glad och nöjd att man nu kan erbjuda en tredubbling av öppettiderna.
– Det här känns väldigt roligt och vi hoppas på att kunna utöka tiderna ytterligare när vi ser hur systemet fungerar. Vi måste också veta att kunderna kan förvalta det stora ansvar som självbetjäningen innebär, säger han.
Inspirationen kommer från kollegor i Avfallshantering Östra Skaraborg, AÖS, där man jobbat med obemannade stationer ganska länge. Lösningen kallas ”Grönt kort” och innebär att kunderna själva öppnar anläggningen genom att läsa av sitt körkort eller använda en app.
För att ansluta sig till Grönt kort får man gå in på Storfors kommuns hemsida. Man kan registrera sig via en dator hemma, men man kan också få hjälp på plats i återvinningscentralen den första tiden.
Bara den som är folkbokförd i Storfors kommun eller har sommarstuga inom kommungränsen kan nyttja det nya systemet.
Utanför och inne i anläggningen finns det övervakningskameror för att garantera säkerheten och för att se så att materialet sorteras rätt. Man behöver också se när containrar börjar bli fulla.
Personal kommer finnas på plats visa fasta tider, men övrig tid kan man ringa till Mosseruds återvinningsanläggning för att ställa frågor.
– Vi hoppas att storforsarna ska trivas med det här nya systemet och de möjligheter som det medför, säger Tommy Svärd.

Tommy Svärd testar nya kortläsaren.

FAKTA
Via storfors.se/återvinning hittar du en länk för att registrera ditt körkort. När detta är klart kan du börja använda den automatiska porten. För in körkortet i läsaren till vänster om porten. Porten öppnas och du kan köra in, och den stängs efter dig när du passerat. När du vill köra ut finns tydliga instruktioner för hur du får porten att öppnas.
Ristippen utanför Återvinningscentralen är alltid öppen. Där kan du lämna ris och trädgårdsavfall.
Frågor besvaras av Tommy Svärd 0550-651 61.

av Eva Wiklund