Esbjörn och Christina Löfstrand får besök av Inge Olsson från IOS Luftvärmecenter för intrimning av solcellsanläggningen.

Högtryck för moderna energilösningar

För 18 år sedan flyttade Esbjörn och Christina Löfstrand från Degerfors till det timrade huset i Vårbo, strax intill Skagerns strand.
Nu har vedpanna och värmepump fått sällskap av 38 kvadratmeter solceller på taket.
– Det känns bra både för miljön och för plånboken, skrattar Esbjörn.

Timmerhuset är byggt på 1700-talet och själva boningshuset har sällskap av flera byggnader på gården. Vid de stora uthusen har det byggts ett anpassat utrymme för vedpanna med ackumulatortank, värmepump och styrcentral för solcellsanläggningen. Via en kulvert under grusvägen transporteras värmen in i boningshus och sidobyggnad.

1700-talsgården ligger naturskönt strax vid Skagerns strand, idag är den gamla gården utrustad med en modern värmeanläggning med solpaneler.

Inge Olsson visar hur man via en energihub kan ladda ner överskott av solenergin i ett batteri för att använda på natten eller till nöddrift och dessutom ha full kontroll på produktionen.

Inge Olsson från IOS Luftvärmecenter i Karlskoga är på besök för intrimning av solcellsanläggningen, som har en så kallad energihub. Tack vare att elen kan fördelas jämnt över faserna så har man sänkt huvudsäkringen till 16 Ampere – vilket ger en lägre fast årskostnad för elen. Via ferroamp energihub kan man också ladda ner överskott av solenergin i ett batteri för att använda på natten eller till nöddrift, samt ladda en elbil direkt med likström innan överskottet går ut på elnätet.
Man har även full kontroll på solcellsproduktion, egenförbrukning samt överskott av el i realtid.
– Det är relativt nytt, men  den här formen av styrning kommer att vara standard i framtiden, säger Inge Olsson, som har högtryck i firman just nu. Förra året installerade företaget 35 solcellsanläggningar och i år ca 60. Nästa år räknar man med cirka 100.
– Det är en bra investering och kunderna är företag  och privatpersoner i alla åldrar. Bidraget på 30 procent, som söks hos Länsstyrelsen,  lockar en del, men även utan det är det lönsamt, säger han.
Esbjörn håller med. Som egen företagare inom finansiella analyser har han koll på siffrorna.
– Med hjälp av bidraget ger en anläggning åtta procents avkastning på de pengar vi satsat. Det känns riktigt bra, samtidigt som vi gör något för klimatet, säger han.
Christina gillar känslan av självförsörjande.

Esbjörn Löfstrand med vedpannan. Via en kulvert under grusvägen transporteras värmen in i boningshuset.

– Det känns väldigt bra att vi själva kan värma upp våra hus på ett miljövänligt sätt, säger hon.
När solcellsanläggningen är inkopplad ska den ge ca 7000 kWh per år och det var ingen slump att familjen valde IOS som leverantör.
– Det kändes självklart att anlita ett lokalt företag som har koll på säkerhet och regler för installationen, säger Esbjörn.
Men det är inte bara solceller som är populärt just nu. Det är också stor efterfrågan på värmepumpar.
– Kombinationen av ekonomisk värmepump som drivs av solceller är ju klockren, säger Inge Olsson.
IOS har under åren monterat över 7000 pumpar och just nu står 60 hushåll i kö för att få en pump installerad.
Det var 1991 som Inge och hans fru Lisbet Olsson startade företaget IOS Luftvärmecenter i Degerfors. Under åren har företaget blivit ett välmående familjeföretag där numera även barnen Mikael och Caroline ingår i ledningen. IOS är också delägare i rikstäckande Elkedjan där 139 företag bidrar med unika spetskompetenser.
Idag ligger företaget på Dalbacksgatan i Karlskoga, men eftersom man växer bygger företaget i egen regi en ny lokal på 1100 kvm vid handelsområdet på Storängen. Självklart har byggnaden den senaste tekniken när det gäller uppvärmning, solceller, belysning och ventilation.
– Vi slår upp portarna den 1 maj 2019 och på elmätaren kommer det att stå noll i förbrukning på årsbasis, säger Inge Olsson, som trivs som egen företagare.
– Till en början var det ganska tufft att driva eget, men idag är vi Mellansveriges största leverantör av energilösningar, säger Inge, som har tolv anställda i företaget och räknar med att anställa fler nästa år.
– Jag vill ge de anställda genom åren en stor eloge! Utan dem hade vi inte kommit dit vi är idag, säger han.

Text & foto: Lars Larsson