Energispartips inför vintern – spara 4 000 kronor

Elen är dyr när vi går in i de kallare månaderna och många är oroliga för var elpriset kommer ta vägen. Inte minst de som bor i villa med hög elförbrukning. Utöver att ha ett bra elavtal finns en mängd besparingar att göra i både pengar och på miljön genom att förbruka mindre el. Här kommer fem enkla tips på hur det går att energispara under de kallare månaderna.

​​När vi får kallare grader förbrukar vi mer el för uppvärmning och då stiger elpriserna i takt med att efterfrågan ökar. De som bor i villa förbrukar normalt sett över dubbelt så mycket energi som de som bor i lägenhet, och betalar tusenlappar mer för sin el varje år.

Varva golvvärme med tofflor
Det är mysigt med golvvärme men dyrt att ha i gång för ofta och länge.
Eldriven golvvärme har en effekt på ca 100 W per kvm. Golvvärmen finns ju där för att användas, men genom att varva med ett par rejäla tofflor samt begränsa antalet tillfällen du slår av och på värmen kan förbrukningen halveras. Uträkningen har utgått från ett badrum på sex kvadratmeter som är igång 24 timmar per dygn under nio av årets kallare månader.
​​kWh och kronor: 1 015/år (eller 169/kvm och år)

Håll värmen inomhus
Stäng ute kylan. När inomhustemperaturen höjs med en grad ökar förbrukningen med fem procent. På längre sikt är det en investering att tilläggsisolera hemmet, men till dess finns några andra knep:
• Håll dörrar och fönster stängda.
• Använd gardiner och persienner som isolering under natten.
• Se till så att inget blockerar elemen- ten t.ex. soffan, fåtöljen eller sängen.
• Klä dig ordentligt när du är inom- hus så tål du en något lägre inomhustemperatur.
​kWh och kronor: 1 000/år (villa) eller 150/år (lägenhet) per sänkt grad.

​Skrota halogenlampan
När det blir mörkt går det åt mer el till belysning. Vi har i snitt 20–50 lampor i hemmet och dit går en fjärdedel av hushållselen. Därför är det viktigt att välja energisnåla lampor med lång livslängd. Genom att byta ut 20 halogenlampor så sparas 19 435 kWh (och 12 lampor) under LED-lampans livslängd på 25 000 timmar.
​​kWh och kronor: 777/år

​​Var sparsam i hemmaspat
Det är inte dumt att ha ett hemmaspa när det är kallt ute. Att värma sig i bastun eller sjunka ner i jacuzzin kan kännas riktigt lyxig efter en kylig dag. Men både bastun och badet slukar energi. Genom att ha i gång båda under fem timmar/vecka under nio av årets kalla månader (ej juni-augusti) ökas förbrukningen med 1 414 kWh. Välj hemmaspa varannan vecka istället för varje, eller skippar bastun, så halveras förbrukningen.
​kWh och kronor: 707/år

​Dra av tio minuter i duschen
Visst är det skönt med varma långa duschar men det är också dyrt. Genom att duscha i fem minuter istället för 15 minuter minskar förbrukningen med 700 kWh per år och person. Bor man fler personer i ett hushåll kan de extraminuterna bli väldigt kostsamma.
​kWh och kronor: 700/person och år.

​​Total besparing i kWh och kronor:
Villa: 4 199/år eller 350/månad
​Lägenhet: 3 349/år eller 279/månad

Kom ihåg!
Idag betalar över en halv miljon svenskar ett så kallat anvisningspris.
Har man inte aktivt valt ett elavtal anvisar elnätsbolaget dig till ett elhandelsbolag och då betalar man i snitt 30 procent mer för sin el. För ett villahushåll innebär det 6 000 kr/år och för ett lägenhetshushåll 900 kr/år.