Föreningen Konst runt Möckeln. Foto: Thomas Karlsson

Populär tradition lever vidare

Våren 2005 påbörjade vi arbetet med en konstrunda. Den fick namnet “Konst runt Möckeln”. Den första rundan arrangerades hösten 2005.
Vi var drygt 20 konstnärer och konsthantverkare, alla hemmahörande i Karlskoga- och Degerforsområdet, som bjöd in till våra öppna ateljéer runt sjön Möckeln.

– 5 000 personer besökte rundan, berättar Marie Johansson Gadde, ordförande i föreningen Konst runt Möckeln. 2017 hade vi 7100 besökare totalt, och av dessa besökte 1100 personer vår samlingsutställning i Konsthallen.

Föreningen bildades 2007 och består av tidigare och nuvarande utställare. Styrelsearbetet cirkulerar runt bland medlemmarna. Marie Johansson Gadde har varit ordförande i snart två år och får avlösning till våren.
Sedan starten 2005 har Konst runt Möckeln varit ett populärt inslag i kulturens Karlskoga och Degerfors.
2006 noterades publikrekordet. 8 400 besökare kom till rundan runt vår vackra sjö Möckeln. Vid femårsjubiléet 2009 valde många att åka rälsbuss mellan Degerfors och Karlskoga och publikrekordet var ”i fara”, då 8250 kom, fortsätter Marie Johansson Gadde, som ser fram mot årets Konst runt Möckeln, som arrangeras 28-30 september. Då öppnar konstnärer och konsthantverkare sina ateljéer i Karlskoga och Degerfors.
Men redan 22 september är det dags för invigning av samlingsutställningen med temat “Luft” i Karlskoga konsthall. Här deltar samtliga deltagande konstnärer och konsthantverkare.
– Alla är välkomna till vernissagen på lördagen. Temat “Luft” är det sista spännande elementet. Det ska bli intressant att se hur våra utställare gestaltar det ganska abstrakta begreppet luft.
Lördag 22 september betyder också en stor manifestation med Karlskogas kulturföreningar – ”Kulturkollisioner i skymningen” ger besökarna chansen att se de utställda konstverken i Karlskoga konsthall och ta del av kulturaktiviteter i Karlskoga kyrka och på 39:an.
På Konst runt Möckelns hemsida konstruntmockeln.se hittar du viktig information om var utställningarna finns.
Dessutom kan du hämta en broschyr på Turistbyrån, Karlskoga konsthall och biblioteket, som ger dig vägvisning.
– Vi har en tight budget, så i år har vi minskat antalet broschyrer, så använd gärna den PDF som finns på hemsidan, fortsätter Marie Johansson Gadde
De senaste åren har Konst runt Möckeln förädlats genom gästutställare och ungdomsstipendiater. Årets ungdomsstipendiater heter Alice Holmén och Emma Lindbladh. Alice arbetar med design och tillverkning av cosplaykläder och Emma arbetar med digital konst.

Alice Holmén. Med Cosplay Astrid Hofferson

 

– Det här ger ett bredare utbud och vi är särskilt glada att kunna uppmuntra unga lovande konstnärer genom vårt ungdomsstipendium, som betyder gratis utställningsplats och en fin möjlighet till att bygga nya kontakter, avslutar Marie Johansson Gadde.

Emma Lindbladh. Med ”Walk in the north”.

Med hjälp av hallonröda/orangefärgade cylindrar hittar du vägen till alla utställare runt sjön Möckeln.
Dessutom finns GPS-koordinater inlagda i broschyr och på hemsidan.

Text: Anders Björklund