Olas drömhus tar form

Del 2

Byggaren Ola Oskarsson har låtit den egenhändigt byggda villan växa fram på Lilla Aggerudsudden.
I juli var huset så pass klart att han kunde flytta in. Med hjälp av luftkonditionering och den stora altanen har han njutit av en underbar sommar.
– Det känns otroligt bra. Att sova här är en dröm, det är tyst och lugnt, säger han.

Kök, sovrum, vardagsrum och två badrum är delar som i stort sett är klara, men det återstår en del detaljer inomhus och även på tomten utomhus.
– Jag har otroligt mycket jobb i min egen firma just nu, så jag har varit tvungen att trappa ner lite, säger han.


Som Mnytt tidigare berättat är det inget dussinhus som växer fram vid Möckelns västra strand. P-O Olsson på Allbyggar´n har ritat det, men Ola har själv ändrat det mesta. Han har flyttat väggar, bytt plats för rummen och modifierat det 162 kvadratmeterstora huset i många detaljer. Tre huskroppar är finurligt sammanfogade utan räta vinklar och strax intill ligger ett 60 kvadratmeter stort dubbelgarage.
I husets hjärta, det stora vardagsrummet, är det fyra meter till taket och där ser man en del av den 70 centimeter höga och drygt nio meter långa limträbalk som bär upp takstolarna. I hela rummets längd finns vikdörrar som kan öppnas helt.


Betonggolven har nu fått grålaserade trägolv i ek som är oväntat mjuka och varma av den vattenburna golvvärmen. Köket är stort, öppet och har fått en spännande vit kakelvägg som bryter av mot det mörka bakom den stora, och lite ovanliga fläkten.
– Det blev klockrent utifrån hur jag tänkt att jag ville ha det. Trots att jag inte har några överskåp finns det gott om plats för förvaring, säger Ola, som är extra nöjd med stenbänkarna som är fyra centimeter tjocka och har en något skrovlig yta. Bara skivan till köksön väger 170 kilo och kommer från ett stenhuggeri utanför Grebbestad.
– Det är grå, antikslipad Bohusgranit, säger han.
Det största badrummet väntar fortfarande på bubbelbadet, men är i övrigt nästan klart. På väggarna sitter stora stenplattor i marmorimitation, 60 x 60 centimeter.

– Det är flera som har varit här och blivit så inspirerade
att de beställt egna badrum med de här stora,
vackra plattorna, säger han.

När Mnytt träffade Ola våren 2018 såg han fram emot att få slå sig ner i soffan med utsikt över Möckeln och läsa en bok, låta braskaminen sprida skön värme, fylla på något gott att dricka och dra upp vikdörrarna mot altanen. Fortfarande saknas täljstenskaminen med tillhörande väggtegel bakom – men det övriga är uppfyllt med råge.
– Jag har haft öppet ut mot sjön hela sommaren och den här soffan från Mio är perfekt, säger han.
Vi gissar att det är en perfekt plats för att hämta kraft inför resten av bygget.
Mnytt återkommer till Aggerudsudden för ett avslutande avsnitt längre fram. Då ska vi bland annat kika på utemiljön, bubbelbadet, kallskafferiet med vinkällare och hur täljstenskaminen fått sin rätta plats i husets hjärta.

Text & Foto: Lars Larsson