Höstens inredningstrender tolkad av den brittiska stjärndesignern Abigail Ahern. Foto: August Eriksson

Höstens inredningstrender som sätter stilen

Höstens stora inredningsmässa ”Formex” bjöd på en härlig dos inspiration, färgsprakande glamour, överdådiga blommor, högklassigt hantverk och naturmaterial. 

Det övergripande temat präglades av oväntade möten, slumpmässigt sammansatta kombinationer som kan vara dekorativa samtidigt som det andas frihet från konventioner.
Färgskalan för säsongen är något dovare än tidigare, där de tongivande kulörerna består av tegel, terrakotta, laxrosa, ivshavsblå, konjak och lejongult. De mest tongivande accentfärgerna utgörs av bland annat läppstiftsröd, skogsgrön, hasselnöt och chockbeige.

De tre övergripande trenderna för höst 2018/vinter 2019 är enligt Formex

Botanical Baroque – Andas storslagenhet och yvig grönska och lånar referenser från konsthistorien. Stilen ger en lyxigt ombonad känsla med skimmer från kandelabrar, blank marmor och patinerade metaller, silkessammet och kashmirull. Färgskalan består av dämpade pasteller som mixas med djupa färger i konjak, isblå, fuschia och mörkturkos.

Crafts & Makers – Här får naturen agera inspiration med sina äkta material. Trä och naturmaterial märks både i konsthantverk och designmöbler, uttrycket är rått och färgerna har naturliga pigment. Materialens mönster och taktila ytor får gärna träda fram och temats toner går i sandbeige, grå, nötbrun och skogsgrön.

Tinted Love – En hyllning till rebelliska färgmixar, stora former och överdimensionerade detaljer. Tonerna går i läppstiftsrött, chockrosa, solgult och turkost och bland materialen märks paljetter, glas, speglar och plexi, samt vita och guldgula metaller. Det här är den mest framåtblickande trenden, fylld med en stor dos humor, på gränsen till det banala. Färgglädjen är kanske störst på textilsidan, men det kan också handla om hela väggar som målas i konstnärliga färgfält.

Källa: Formex 2018/2019. Foto: August Eriksson