Michael Ivansson på Fallqvists Glas.

Uterum – extra ben för Fallqvists Glas

Michael Ivansson är uppvuxen i glasmästeriet Fallqvists Glas, som han tog över efter sina föräldrar i juni förra året.
Nu satsar han för att få ytterligare ett ben att stå på.
– Jag har tagit över Sartex Sale för att bredda verksamheten med uterum och garageportar, säger han.

Michael, som driver företaget i Karlskoga tillsammans med sin fru Karolina, började sommarjobba i föräldrarnas firma redan som 15-åring. De senaste åren har han varit platschef och förra våren tog han alltså över familjeföretaget. Byte av bilglas, fönster, inglasningar och inredningsglas är något av det man sysslar med. Man säljer även solskyddsgardiner och solskyddsfilm.
– Det finns liksom ingen begränsning för vad man kan göra med glas. Något som kommit starkt på senare tid är olika typer av inredningsglas, säger han, och berättar om allt från glas ovanför köksbänkar, glasgolv, glas i badrum och glasräcken på verandor.
– Idag vill man gärna åt det öppna. Man vill också få in mer ljus i sina hus och det är populärt med stora fönster och glaspartier. Glasräcken har ökat stort för att man vill ha utsikten, säger Michael, som också jobbar mycket med energiglas.
– När kunderna ska byta ut fönster satsar de nästan alltid på energiglas för att förbättra isoleringen. Det lönar sig på sikt och ökar även värdet på huset, berättar han.


Genom nyförvärvet av Sartex Sale siktar han på att bli ännu större inom sektorn uterum. Det är en bransch som gått mot mer individuella lösningar som passar många typer av hus.
– Vi har ju gjort en hel del inglasningar redan tidigare, men nu kan vi erbjuda färdiga lösningar i flera olika varianter, säger Michael, som snubblade över affären när hans föräldrar bytte garagedörr och anlitade Sartex.
– Jan ville sälja sitt företag och jag ser det som en extra trygghet att firman får fler verksamheter, säger Michael, som har tre anställda förutom sig själv och hustrun i firman.
Tack vare firmans storlek gör man även lite större projekt.

– Ett av de roligaste var när vi glasade H&M:s fasad inne i Mariebergsgallerian, säger Michael.
När det gäller Sartex Sale har firman drivits av Jan Asp de senaste sju åren. Han har jobbat med inglasningar, garageportar och industriportar, men vill nu trappa ner för att få tid över för fiske, familjen med bonusbarnbarn och sitt eget hus.
– Firman har gått bra och det känns väldigt roligt att någon yngre nu tar över och kan utveckla konceptet. Jag har ju jobbat ensam, nu blir det mer resurser bakom företaget, säger Jan, som är glad att en person med långt förflutet och kunnande i branschen tar över.
– Det känns verkligen jättebra och jag tror att kunderna kommer att bli nöjda, säger han.

Text & foto: Lars Larsson