Marknader med karuseller och karameller

Att besöka en marknad har varit populärt sedan flera hundra år tillbaka i tiden. Sannamarken i Fjugesta har funnits sedan 1863 och brukar samla tusentals besökare och anses som en av Sveriges äldsta marknader och även en av de populäraste. Den arrangeras av tradition alltid den första tisdagen i oktober, i år den andra oktober.

Varje år arrangeras också Storforsmârken med Minijoggen i centrala Storfors. I år den 15 september och redan vid tiotiden öppnar marknaden. Arrangör är Storfors FF. Minijoggen, ett lopp för barn upp till tio år startar klockan 11 och alla som deltar får både medalj och festis. Minijoggen arrangeras av Föreningen Storfors Skidor. Här bjuds det på ett 60-tal knallar, Davids tivoli och underhållning.
På kvällen är det marknadsdans i Folkets hus med bandet Just Kidding.

Åtorpsmarken har funnits i drygt 40 år och brukar locka uppemot 20 000 besökare. Marknaden har blivit något av en nationaldag i Åtorp, som ligger någon mil söder om Degerfors. Marknaden arrangeras av Åtorps IF, i år lördagen den 29 september.

Bondens Dag arrangeras på Berget i Degerfors den 8 september. Här bjuds det på närproducerade varor som grönsaker, nybakat bröd, honung, rökt fisk, potatis och ostkaka bara för att nämna något. Dessutom har barnen en rad aktiviteter att välja på. Hönsa-Karin & Co står för underhållningen. Gratis åktur med häst och vagn för barnen.

Karlskoga marknad arrangeras lördagen den 6 oktober med massor av knallar i centrum.

Andra marknader som drar mycket folk är Lindemarken i Lindesberg den 21 september och Kôppebärsmarken i Kopparberg den 29 och 30 september. Hit brukar runt 125 000 besökare komma.

Grythyttans marknad arrangeras måndagen den 1 oktober.

Hällefors marknad startade 1964 som Bergslagsmarken men har senare döpts om till Hällefors marknad för att det ska bli tydligt var den arrangeras. Den hålls alltid andra helgen i september, i år 8 och 9 september.

För åttonde året arrangeras matfesten Smaka på Värmland på Gustavsvik i Kristinehamn. Dagarna 29 och 30 september är vikt för alla som vill uppleva lokala smakupplevelser. Förra året gjorde årets Gröna Mästerkock succé och i år ska även årets Gröna Minikock koras. Två finalister i vardera tävlingen får tillaga sina vegetariska rätter live på scen och en jury utser 2018 års Gröna mästerkock och Minikock. Det svenska Bagarlandslaget bjuder på bagarfest som arrangeras av Gustav Fagerman, årets bagare 2018 och delägare i Karlstadsbageriet Artisan Bread. Ett fullständigt bageri byggs upp med bland annat tre bakugnar för att visa bagerihantverket.

Den tionde oktober hålls också den traditionella höstmarknaden i Kristinehamn med knallar på gator och torg.

Oxhälja marknad – I år arrangeras marknaden 31 augusti till 2 september. Oxhälja drivs idag av mellan 28 ideella föreningar och varje år arbetar ett stort antal föreningsmedlemmar som gör mellan 500 till 600 arbetspass på marknaden.

Text: Björn Hallin.