I vår slår entreprenören Anders Hellström och kocken Peter Ronge upp portarna till Rönnerbergs Sjökrog i Kristinehamn.

Kristinehamn får sjökrog med klass

När kocken Peter Ronge och entreprenören Anders Hellström diskuterar framtiden slår det gnistor av kreativitet.
I vår slår de upp portarna till Rönnerbergs Sjökrog i Kristinehamn som blir något utöver det vanliga.
– Det känns grymt bra. Framför allt tack vare all positivitet som slår emot oss, folk är så glada för att vi satsar, berättar Anders.

Och en satsning av större mått kommer det att bli. Redan i november kommer grävskoporna för att jämna Restaurang Sjöjungfrun med marken. Lagom till påsk hoppas duon på att den nya sjökrogen med en yta på 270 kvadratmeter och stora glaspartier mot sjön, står klar. Innan sommaren ska också ett bryggdäck på runt 500 kvadratmeter vara färdigt. Längs en 40 meter lång brygga ska det finnas möjlighet att både lägga till och övernatta, och på bryggdäcket blir det både uteservering och inneservering med utekänsla.
Just nu driver de nya ägarna en mindre servering, men oväntat stor kund tillströmning. Här serverar man räkmackor, fish & chips och högrevsburgare men också skinnhalstrad rödingfilé, tofusallad och bookmakertoast med oxfilé.
Peter Ronge har bland annat fyra år på Hennickehammars Herrgård bakom sig, varav två som kökschef och redan med den enkla serveringen har maten fått ett lyft.
– Vi har haft massor av folk redan och det hade vi inte väntat oss. Nu håller vi öppet till 24 oktober innan vi stänger och börjar byggprocessen, säger Peter, som lovar en varierad meny vid nyöppningen.

– Självklart kommer det att finnas fisk och skaldjur på menyn, men också svenskt kött och så mycket närproducerat som vi kan få tag på. Dessutom kommer vi att servera både vegetariska och veganska rätter, säger han.

Anders, som driver Ahås vassröjning och sjögrävning samt Ahås entreprenad, har en speciell koppling till platsen där han nu förverkligar en stor dröm.
– Jag köpte båt redan som 12-åring och vi ungdomar hängde alltid här i Rönnerberg, det var som en fritidsgård för oss. Då fanns det en strand, en glasskiosk och brygga för Stöten, sedan har det ju växt och byggts till med åren, säger han.
Att få utveckla hela området, och dessutom bidra till ett lyft för många andra entreprenörer ger energi.


– Vi kommer att samarbeta med campingen, hotell, olika eventarrangörer, ja med de flesta som vill lyfta Kristinehamn helt enkelt, säger han.
Planer finns på sjötaxi, hållplats för Stöten och turbåtar, vinterevent med hydrokopterturer över isen, ribbåtsturer med stopp på bastuflotte och mycket mer. Marken arrenderas av kommunen och man kommer att utöka ytterligare 50 meter söderut.
Restaurangen kommer att vara helårsöppen och både kökschef och kock kommer att jobba året runt.
– Tänk dig själv att sitta här mitt i vintern med en helglasad vägg framför dig, en brasa som sprakar och se ut över isen, säger Anders, med något lyriskt i blicken.
Satsningen på nybygget kommer att kosta mellan fem och sju miljoner kronor. Delägarna säger att det är väl investerade pengar.
– Jag är inte orolig för satsningen. Nu gäller det bara att få tag på riktigt bra folk som vill jobba med oss, säger Peter, som känner att satsningen har stöd från folk i trakten.
– Äntligen, brukar de flesta säga. Det känns som att väldigt många väntat på det här, skrattar han.

Information: Rönnerbergs Sjökrog finns på facebook, både med en grupp och en sida. En hemsida är på gång. Peter 073-731 00 59, Anders 070-655 74 80

Text & foto: Lars Larsson