Naim Josefis stålklänningar visas i Långban

Sommarens utställning i Långbans gruv- och kulturby visar modedesignern Naim Josefis klänningar av stål. Avsikten är att klänningarnas material ska få besökaren att lyfta blicken och upptäcka stålets användningsområden på ett nytt sätt.

Stål är världens mest använda metalliska material. De flesta metaller kan idag tillverkas genom återvinning där man smälter om skrot till nya metaller. Stål kan i stort sett återvinnas hur många gånger som helst.
– Stål är inget nytt material som behöver upptäckas, vår uppgift är bara att hjälpa nästkommande generation att hitta det, säger Naim Josefi.
Naim Josefi är modedesigner och har tagit fram kreationer som använts bland annat på Oscarsgalan, Melodifestivalen och Nobelmiddagen.
Han slog igenom som den första vinnaren av svenska Project Runway och har sedan dess fått flera utmärkelser och uppmärksammats mycket i media. Tillsammans med värmländska stålföretag har han funnit nya användningsområden för stål genom att designa klänningar i materialet.

Utställningen Gruvfrun i kreationer av stål i Långban utanför Filipstad, Värmland vill ge besökaren ett vidgat perspektiv för stålets möjliga användningsområden. Utställningen är inspirerad av den mytomspunna gruvfrun och visas på Långban Moderna 16 juni till 26 augusti.