Sista chansen att besöka Sveriges äldsta bensinmack

Nu sjunger Sveriges äldsta bensinstation på sista versen. I augusti slås den 80-åriga Uno-X macken vid E18 i Karlskoga igen.

Heikki Niinikivi har drivit den gamla Uno-X-macken sedan 1975. Från starten 1937 var det en Nynäsmack, men 1962 kom Uno-X in i bilden. När sedan Statoil köpte upp Uno-X, drev Heikki stationen under namnet X-macken.
2014 återfick han det numera märkesskyddade varumärket Uno-X.
Macken har många stamkunder och har inte minst fyllt en viktig social funktion. Många världsproblem har säkert lösts där bland gamla oljekannor och Wunderbaum-granar. Dessutom har flera gäng med nostalgifantaster besökt stället under senare år.
Intresset för gamla veteranmackar har ökat markant efter den nedläggningsvåg som drabbat svenska bensinstationer. Heikki hoppas nu att det finns entusiaster som kan tänka sig att köpa den fullt fungerande anläggningen med stationshytt och pumpar, och flytta den till lämpligt ställe.

Vi håller tummarna!