CAFÉ BERGET Ett underbart ställe att bara njuta av den vackra miljön. Här serveras massor av onödigt gott fikabröd, smörgåsar, lättare luncher samt smarrig glass. Du kan sitta ute i trädgården såväl som inne i de gammaldags möblerade rummen. Öppet varje dag mellan 9-18.

Kulturcentrum Berget i Degerfors

– Ett givet utflyktsmål för stora och små

Berget är en unik en mötesplats. Här möts svenska traditioner, det svenska brukssamhället, Bergslagens industri och jordbruk med modernt företagande och konstnärsskap. Även forntiden gör sig påmind genom närheten med naturreservatet Sveafallen.

Det sjuder av liv i de moderna verksamheterna som bedrivs i den gamla miljön. Här hittar du svenskt hantverk, syatéljeer, kursverksamhet, handelsbod, nostalgivind, museer, antikbodar och loppisar mm.
Här finns något för alla. För barnen finns lekplats , Tipi indiantält med grillplats, men även djurhagar med olika smådjur. I Lilla Svingelskogen får barnen kontakt med en spännande fantasivärld.
I den härligt ljusa samlingslokalen Veboa anordnas utställningar och konferenser men hyrs även ut till privata arrangemang såsom bröllop, dop mm.
I caféet serveras hemgjorda läckerheter med smak som ytterligare förgylls av miljön med trädgården, bland de gamla rödfärgade arbetarbostäderna från 1800-talet.
Här frodas och utvecklas de svenska traditionerna genom årligen återkommande växtmarknad, loppmarknad, julmarknad, medeltidsdag, bondens dag, konstutställningar, firande av Nationaldagen och sommartid arrangeras ofta artistkvällar på utomhusscenen.
Degerfors kommun äger anläggningen men för driften svarar den ideella föreningen Berget. De många vackra blommorna förhöjer ytterligare njutningen under en dag på Berget.

Nostalgivinden
är till brädden fylld med både möbler, vackra kläder och accessoarer från 1920- till 1970-talet. Väl värt ett besök.

VAGNSLIDRET I det nybyggda vagnslidret finns många vackra hästvagnar, slädar och andra redskap och saker från förr i tiden.

VEBOA I samlingslokalen anordnas utställningar och mässor men hyrs även ut till privata arrangemang som bröllop, dop med mera.

UTOMHUSSCENEN används flitigt med artistkvällar de flesta torsdagar. Stundtals bjuds det även upp till dans.

Museets bostadskök visar hur boendet på Berget kunde se ut runt sekelskiftet.

Hur smederna arbetade förr kan du se om du har turen att vara här när smedjan är öppen. I samma hus finns Bakerstugan där det än i dag bakas härligt gott bröd som det gjordes förr i tiden.

SVINGELSKOGEN är ett annat populärt ställe för barnen är – inomhus uppe på vinden – med troll och annat som får barn att trivas.

LEKPLATSEN med bl.a. ett Tipi indian­tält, gungor och lekstuga är mycket uppskattat av de minsta som gärna kommer tillbaka gång på gång.

FÖRENINGEN BERGET LOPPIS Berget har en egen loppis mittemot Handelsboden, där man betalar det man köper.

Barnen älskar djuren i Djurhagarna som är öppna under den varma årstiden. Där finns får, getter, hönsfåglar, minigrisar och kaniner.

HANDELSBODEN Försäljning av lokalt producerade hantverksalster, presentartiklar, sylt, saft, marmelader, honung, konfekt m m.

HANDELSBODEN