Stoppa tjuven tillsammans med grannarna

”Hej alla vänner. Nu åker jag och familjen bort på semester i två veckor. Ha det!”
Tycker du om att dela ditt liv med alla andra på Facebook? Kom ihåg att inte alla är dina vänner.

Många vill dela med sig av semesterupplevelserna genom att lägga upp bilder på Facebook eller Instagram. Men också inbrottsligorna använder sociala medier – men i ett helt annat syfte.
De som sysslar med inbrott har blivit mycket mer sofistikerade, och många använder i dag sociala medier när de väljer ut ett inbrottsobjekt. Genom Facebook och andra sociala medier kan tjuven få reda på väldigt mycket om ditt liv – hur ditt hem ser ut, vad du har för prylar, när du reser på semester, vad du kör för bil, om du bor själv eller har familj.
Vill du ändå dela med dig av dina semestrar i sociala medier? Ett tips är att lägga upp text och bilder först när du är tillbaka från semestern. Kanske inte lika roligt, men klart säkrare.
Det finns en rad åtgärder som gör att risken för ett inbrott minskar.
Skaffa ett bra grundskydd med godkända lås, säkerhetsdörrar, galler för lågt sittande fönster, ett larm och kanske det mest effektiva – Grannsamverkan. Hjälps ni åt i området med att hålla koll på mystiska bilar, främmande personer i trädgården så sjunker risken för att drabbas av ett inbrott kraftigt.
Risken för ett inbrott finns ändå.

Så ökar dina chanser att få tillbaka stulna saker:
• Dokumentera. Gör en lista över dina värdefulla saker. Filma och/eller ta bilder på smycken, konst och möbler och spara dokumentationen i molnet. Det är viktig information för polisen och ditt försäkringsbolag.
• Stöldmärk. Om du stöldmärker dina värdesaker med märkDNA kan polisen spåra dem tillbaka till dig, även om de påträffas utomlands. Du kan i princip märka allt du har från mobiler, datorer och konst, till smycken, båtmotorer och golfutrustning.
• Skydda dig mot id-stöld, som blir allt vanligare. Konsekvensen av att få sin identitet kapad kan bli att någon lånar pengar, öppnar mobilabonnemang och shoppar på din bekostnad.
• Skaffa nyckelbrickor, som hjälper dig att få tillbaka nycklarna om de skulle försvinna eller blir stulna. Med nyckelbricka får nio av tio tillbaka sina borttappade nycklar inom ett par några dagar. Kolla till exempel med din bank eller med Stöldskyddsföreningen.
• Har du en Iphone eller Ipad, ladda ner gratistjänsten Hitta min Iphone. Den gör det möjligt för dig att se var din Iphone befinner sig, så länge batteriet är laddat och mobilen har täckning.
• Stäm av värdet på dina saker mot din sakförsäkring eller egendomsförsäkring. Skaffa en specialförsäkring om du har extra värdefulla saker. Du äger säkert mer än du tror. Har du inte rätt försäkringsbelopp riskerar du att gå miste om ersättning om något skulle hända.
• Samla dina kvitton, till exempel i appen Sparakvittot. Det ökar dina möjligheter att få rätt ersättning om sakerna blir stulna eller skadas.

Text: Björn Hallin