Det gamla sädesmagasinet som idag inrymmer Sellvens Smådjursklinik har vacker utsikt över gårdens gula rapsfält.

I sädesmagasinet från 1700-talet får smådjuren vård och friskvård

Ingrid & Johan Wennerlund på invigningsdagen.

Nu har Sellvens Smådjursklinik växt på höjden. Det gamla sädesmagasinet, där kliniken är inrymd, har byggts på med en våning. Det betyder större och mer ändamålsenliga lokaler samtidigt som kliniken satsar på friskvård och rehabilitering av främst hundar och katter.

Veterinär Ingrid Wennerlund startade Sellvens Smådjursklinik i mars 2004 i det gamla sädesmagasinet från 1700-talet. Hon arbetade tidigare på Djursjukhuset i Karlstad men efter att ha fött och tagit hand om två små barn satsade hon på en egen veterinärklinik hemma på svärföräldrarnas gård strax norr om Fjugesta. Tanken från början var att Ingrid tillsammans med en djursjukskötare skulle stå för kliniken. Under årens lopp har dock verksamheten växt och allt fler djurägare hittar hit. Fler har anställts och idag arbetar här två legitimerade veterinärer och tre legitimerade djursjukskötare.
Till slut blev lokalerna för små och därför togs beslutet att bygga på det gamla sädesmagasinet med en ny övervåning. Den här delen av magasinet hade tidigare väldigt låg takhöjd.

 

Magasinet förr.

Magasinet 2018

Därför togs det gamla vindsgolvet bort. Väggarna höjdes och magasinet fick ett nytt tak vilket betyder att övervåningen numera har fått en rejäl takhöjd. Eftersom de gamla fönstren behållits betyder det att de numera sitter ganska lågt och i bekväm höjd för alla fyrbenta besökare som lättare kan titta ut.
De nya lokalerna betyder en hel del nyheter. Entréplanet är i sort sett oförändrat men försäljningen av bland annat butiken med foder har flyttat upp en våning. Tidigare låg butiken i samma utrymme som väntrummet.

Nytt är de dubbla tandborden som är uppvärmda för att nedsövda djur ska hålla kroppstemperaturen.

På entréplanet finns också ett mottagningsrum, lokaler för röntgen och operationer, ett förberedningsrum och tandrum samt utrymmen för hundar. Tidigare samsades hundar och katter på samma våningsplan men de är i och med utbyggnaden åtskilda.
Kattstallet är kvar i husets källarutrymme. Här låg också tidigare personalutrymmet men det har flyttat upp ett våningsplan.
Tack vare utbyggnaden kan kliniken satsa mer på friskvård och rehabilitering. Bland nyheterna finns ett löpband under vatten som gör att djur med till exempel ledproblem kan träna upp lederna. Här finns också laserbehandling för senor, leder och en vibrationsplatta som fungerar som en massageplatta för hundar.

Löpband under vatten ger effektiv träning och rehabilitering.

Ingela Jansson berättar hur löpband under vatten fungerar vid träning för djur med ledproblem på invigningsdagen.

– Vi satsar hårt på friskvården och rehabiliteringen av djur och här finns ett stort behov. De senaste åren har vi märkt att allt fler djur drabbas av övervikt och äldre hundar får artrosbesvär. Därför är det viktigt att de kommer i trim och de behöver ofta muskla till sig, säger Ingrid.

Något som också märkts av de senaste tio åren är att allt fler djur, liksom människan, drabbas av diabetes.
Djur som har tandproblem kan nu tas om hand med två tandvårdsbord som är uppvärmda för att de nedsövda djuren ska kunna hålla kroppstemperaturen.

 

Ingrid visar de dubbla tandborden som är uppvärmda för att nedsövda djur ska hålla kroppstemperaturen.

Ett av de nya undersökningsrummen för katter.

Ingrid & Johan Wennerlund framför det helrenoverade sädesmagasinet med Johnny Törnqvist från Törnqvist Bygg som anlitades för renoveringen. Se bilder längre ner från renoveringen.

Utbyggnaden av det gamla sädesmagasinet kostar runt 4,5 miljoner kronor och till det kommer inköp av inventarier, utrustning och installation av en hiss för cirka 1,5 miljoner kronor.
Nybyggnaden invigdes i slutet av maj av bygdens son Carl Jan Granqvist som växte upp i Hidinge strax intill Sälvens gård, där kliniken ligger. Han passade på tillfället att berätta om sina minnen från den tiden. Mycket folk hade kommit till invigningen och gården fylldes av bilar och besökare och kön av bilar sträckte sig långt upp till stora vägen.
– Det blev verkligen en lyckad invigning, avslutar Ingrid.

Text: Björn Hallin.
Foto: Sirpa Tanskanen

Ingrid Wennerlund och Carl Jan Granqvist hälsar alla välkomna på invigningsdagen.

Invigningsdagen.

Mingel med bubbel.

Nybyggnaden invigdes i slutet av maj av bygdens son Carl Jan Granqvist som växte upp i Hidinge strax intill Sälvens gård, där kliniken ligger.

Mycket folk hade kommit till invigningen och gården fylldes av bilar och besökare.

Mingel på gårdsplan.

Mingel.

Ingela Jansson och Sandra Janson.

Vackra omgivningar.

Personalrum/kök med ett loft.

Kök med utsikt över rapsfälten.

Norra ingången, väntrummet 2003.

Källaren 2003.

Det gamla taket och vindsgolvet togs bort och taket höjdes för att ge plats för ett nytt våningsplan. Foto Privat

 

Bilder från ombyggnaden av Sellvens smådjursklinik. Foto Privat

Sellvens Smådjursklinik 2018