Anders Karlsson och Lennart Persson på Mandel Cykel & Trädgård.

Mandel Cykel & Trädgård på stark rull framåt

2009 övertog Lennart Persson och Anders Karlsson Viktor Janssons rörelse på Örebrovägen för att starta Mandel Cykel & Trädgård. Två man med kunskaper att arbeta i butik och verkstad.
– Jag har många års erfarenhet från arbete i butik inom fritids- och sportbranschen och tillsammans med Anders gedigna kunskap om teknik och motorer, kompletterar vi varandra, berättar Lennart Persson.

Efter ett antal år vid östra utfarten i Karlskoga blev det i februari 2015 flytt till Storängen i södra delarna av Karlskoga.
Här fick Mandel Cykel & Trädgård 100 kvm större butiksyta med en öppen och effektiv planlösning.
– Man kan aldrig få för stort, men för oss är det trångt på våren då vi vill visa upp alla nyheter inför cykel- och trädgårdssäsongen och lagom stor yta resten av året, menar Lennart Persson, som tillsammans med sina medarbetare har årets mest hektiska period under våren och försommaren.

Boom för elcyklar
Elcyklar är stort just nu. Statens bidrag till elfordon har betytt en hausse i försäljningen.
Snittpriset för en elcykel är ca 20 000 kr och då får köparen ett bidrag från Naturvårdsverket på 5 000 kr, det vill säga 25 % av inköpskostnaden. Hos Mandel Cykel & Trädgård säljer man elcyklar från två svenska tillverkare, Crescent och EcoRide.
– Vi har en bred kundkrets när det gäller elcyklar. Jobbpendlare, äldre som kanske inte har alla krafter i behåll och sådana som vill ha en lite enklare cykeltur är våra kunder.
Det finns flera typer av elcyklar att välja mellan.
Vevpartidrivna cyklar har fördelen att en inbyggd wattmätare gör att man genom att trampa laddar batteriet, fortsätter Lennart Persson, som trycker på vikten av att serva sin elcykel.
– Årlig service där vi gör den vanliga cykelservicen och plockar isär motorn och fettar in de rörliga delarna, ökar livslängden på den här investeringen. Det behövs också uppdatering av programvaran till elmotorerna.

Batterierna klarar 1 000 laddningar
– Hur är det med batteriernas livslängd?
– Idag ser vi att batterierna räcker upp till 5 år, eller 700 – 1000 fulladdningar. Sedan måste batterierna bytas ut.
Fortfarande har staten kvar ungefär hälften av budgeten (350 miljoner) för bidraget till ”eldrivna fordon”.
– Skynda på om du har tankar på köp av en elcykel, så du säkert kan dra nytta av det statliga bidraget på 25 % av inköpspriset.

Robotklipparen bekvämt och praktiskt
En annan produkt som är mycket populär är robotklipparen.

– Vi säljer olika modeller från Husqvarna, lite dyrare, men med en oöverträffad kvalitet, fortsätter Lennart Persson, som trycker på bekvämlighet för köparen, men också fördelen att robotklipparen, som är i farten kontinuerligt, klipper lite av gräslängden hela tiden, vilket ger en välgödd och frodig gräsmatta.
Husqvarna har ett modellprogram där de dyraste modellerna klarar upp till 5000 kvm.
Att satsa på en robotklippare med dubbel kapacitet mot behovet är en smart lösning. Då kan du styra vilka tider den ska klippa, och inte behöva ha den på gräsmattan hela dygnet.
– Vi erbjuder våra kunder en lösning med installerat och klart. Vi installerar styrkabel och ser att allt är klart för användning. Nytt är också vårt robothotell, där ägaren kan förvara klipparen under vintern och där vi naturligtvis sköter servicen. Ett hundratal kunder har nappat på det här erbjudandet.
Idag är fyra personer sysselsatta på heltid i Mandel Cykel & Trädgård. Dessutom har man extrapersonal under högsäsong.

av Anders Björklund.
Foto Thomas Karlsson