Makarna Bäckström är redo för en lång, härlig odlingssäsong i huset vid Vänerns strand.

Makarna Bäckström skapar med växtkraft

– Det är känslan av skapande som driver mig, och min man är likadan.
Det säger Carina Bäckström, som njuter av sin trädgård vid Vänerns strand året om.
Nu väntar en intensiv säsong.

Trädgårdsintresset grodde under många år när makarna hade ett torp på landet. Med flytten in till villa i Kristinehamn blev det några år med mindre odling, men så köpte makarna Bäckström en tomt med Vänerläge. Träden togs ner och förvandlades till finaste virke och maken ritade och byggde ett hus på 80 kvadratmeter.
– Vi skulle använda huset som sommarstuga, men det slutade med att vi flyttade hit permanent, säger Carina, och berättar att trädgårdsintresset blommade upp med full kraft.
Det är i Kroksvik, ungefär en mil utanför stan, som de båda har skapat sitt paradis.

Sommartid är trädgården prunkande.

Sven rättar till trädgårdsgången till jordkällaren.

– Jag har aldrig ångrat att vi flyttade ut hit. Här har vi naturen, friheten och vattnet – och plats för alla våra odlingar. Våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn trivs också här, skrattar Carina.
Det är oftast hon som sår fröer och planerar medan Sven bygger bänkar, ser till att odlingarna ramas in ordentligt och tar hand om många praktiska moment.
– Jag är nog något av en problemlösare. Jag älskar att tänka ut lite annorlunda lösningar och sedan genomföra dem, säger Sven, som bland annat byggt praktiska och vackra odlingsbäddar, gjutit en lång rad trädgårdsplattor och nu senast byggt en jordkällare med tillhörande trädgårdsgång och pergola.

Rosor är en av Carinas favoritblommor.

Idag ståtar trädgården med en avdelning för ätbara växter som potatis, bär, grönsaker, buskar och fruktträd. En annan del är fylld av olika sorters blommor
– Vi försöker att skapa olika rum i trädgården och vi vill att det ska se naturligt ut, men det är ganska svårt, säger Carina, som delar passionen för färgstarka och maffiga blommor med maken.
– Vi tycker väldigt mycket om pioner och dahlior. Tulpaner och rosor tillhör också mina favoriter, säger hon.
För ett par år sedan byggde de också ett växthus. Där gror just nu tomater och gurkor som delar utrymmet med pelargonior som står på tillväxt för att senare planeras ut. I växthuset ryms också citronträd och olivträd.
– Vi tillbringar väldigt mycket tid i trädgården både vår, sommar och höst. Är det lite för ruggigt ute så tar vi gärna en kopp kaffe eller äter middag i växthuset. Det har blivit vårt uterum, säger Carina.

Växterna i växthuset kräver sin skötsel.

Fika i växthuset hör till höjdpunkterna för makarna Bäckström.

Blomsterprakt.

 

Carina tittar till bikuporna.

En annan nyhet i trädgården är bikuporna som kom på plats i höstas. Carina har gått kurs och ser fram emot den kommande säsongen.
– Det är mycket att lära sig och väldigt spännande. Förra året fick jag över 50 kilo honung, det var otroligt. Sedan hoppas vi ju att bina ska bidra till pollineringen, säger hon.

I trädgården finns också ett hönshus och naturligtvis används biprodukterna i trädgården.

Äldsta hönan i flocken låter sig villigt klappas.

– Hönsgödsel är riktigt bra, så självklart använder vi det, säger hon.

Nu när våren anlänt och sommaren väntar är det högtryck i makarna Bäckströms trädgård.
– Vi har ofta något gemensamt projekt på gång. Den här våren ska vi bygga en liten terrassodling i en slänt för olika sorters bärbuskar, säger Sven, som tipsar om att gå med i en trädgårdsförening. Han och Carina har haft mycket nöje av medlemskapet i Kristinehamns trädgårdsförening.
– Det erbjuds väldigt bra föreläsningar och man får mycket inspiration och råd av andra medlemmar. Dessutom har vi roligt tillsammans och gör också en del resor ihop, säger han.

Bänkarna i paviljongen har de gjutit själva.

Det finns gott om trädgårdsprydnader.

Svens tips för trädgårdsnybörjaren

* Fokusera på ”ett rum” i taget. Försöka inte att bygga upp hela trädgården på en gång.

* Köp perenner till största delen. Det är billigare i längden och de sköter sig mycket själva.

* Besök andra som har fina trädgårdar för att samla på tips. Ta de bästa tipsen och bygg upp något eget.

* Gå med i en trädgårdsförening. Det är fantastiskt roligt och man får många goda råd och mycket inspiration.

 

Av Eva Wiklund

Det spaljerade päronträdet trivs gott.