Författaren Lars Wilderäng kommer till Storfors måndag 28 maj kl 18.00. FOTO: Privat

Författande prepperkung till Storfors

Han har kallats prepperkung, och han har ett brinnande intresse för politik och samhällsfrågor.

Måndag den 28 maj kommer han till Storfors för att föreläsa om krisberedskap.
Lars Wilderäng har tidigare arbetat inom IT-branschen, men ägnar sig nu helt åt skrivande. Han fick sitt stora genombrott med Stjärnklartserien 2014. Det är en trilogi om ett samhälle där allt modernt stöd; elförsörjning, livsmedelsdistribution och media, slås ut.
– Jag brukar kalla den undergångsroman, thriller eller science fiction. Förlaget brukar säga dystopi, säger Lars Wilderäng, som sålt över 200 000 böcker.
I trilogin, som nu också ska bli tv-serie, får läsaren följa vad som händer en rad olika människor i det kaos som skapas när samhället slutar att fungera. De tre böckerna ger en verklig inblick i begrepp prepping och hur man överlever när samhället inte längre kan ge den service vi är vana.
– Jag har nog alltid varit intresserad av prepping och förberedelse, men självklart driver man saker till sin spets i en spänningsroman. Att allt detta skulle hända i verkligheten är inte sannolikt, säger han.
I Storfors kommer han att prata på temat krisberedskap och prepping, men han tror att både samhället och medborgarna är mer förberedda än vad som kommer fram i media.
– Vi har stora lager med livsmedel i Sverige även om vi inte har bunkrat i speciella förråd, säger han, och pekar på den livsmedelsproduktion som finns på alla gårdar i Sverige.
– Vi skulle klara oss ett bra tag med det som finns inom landet, säger han, och menar också att det är ganska lätt att skapa en beredskap hemma.
– Det allra viktigaste är vatten. Mitt bästa tips är att köpa några dunkar och lagra vatten. När man väl har det så kan man börja fundera på mat, värme och informationsmöjlighet, säger han.
av Eva Wiklund