Folke Arström – formgivare i folkhemmet

Till skillnad från många andra länder drabbades inte Sverige hårt av det senaste världskriget, utan kunde efter 1945 fortsätta att stärka välfärdspolitiken som initierats under 1920-talet. Folkhemspolitiken kom att innefatta idéer om hur människors sociala liv, deras vardag och hemmiljöer på bästa sätt kunde utformas, och i samband med att dessa spreds, anslöt sig många konstnärer och formgivare till rörelsen. Den funktionalistiska stilen –funkisen –föddes i folkhemmet.

Det nya stilidealet hade tydligt uttalade praktiska syften. Föremålens funktion skulle inte döljas av onödiga detaljer, och de skulle vara enkla att använda och rengöra. Plana ytor och minimalistisk design prioriterades framför krusiduller. I välfärdssamhället, under efterkrigstiden, ökade också efterfrågan på produkter till bland annat hemmen eftersom fler människor hade fått det bättre ekonomiskt ställt. Det låg då också i de nya massproducerande industriernas intresse att tillhandahålla attraktiva produkter, och därför anställdes formgivare vid fabrikerna.

Formgivaren Folke Arström anställdes av Gense som ett led i deras satsning på moderna husgeråd. Hans arbete där brukar omtalas som det som fick det rostfria stålet att accepteras som besticksmaterial. Nya material hade blivit populära inom formgivningen för att de bättre lämpade sig för det nya funktionalistiska stilidealet, samt för industritillverkning i större skala. Men kriget hade också medfört höga silverpriser, vilket tvingade fram det rostfria stålet som ett alternativt material till husgeråd och bestick.
Arström formgav flera besticksuppsättningar, och är kanske mest känd för serierna ’Thebe’ från 1944 och ’Focus de Luxe’ från 1955. Båda dessa nytillverkats idag, men dyker också upp på auktion till mycket rimliga priser relativt ofta.

Av Anna Englöf

 

 

Folke Arström, shaker i nysilver, GAB. Formgiven 1935. Värdering 1000 kr. Klubbslag 1550 kr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Folke Arström, bestick Focus de Luxe’, Gense, 32 delar. Värdering under 1000 kr. Klubbslag 950 kr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Folke Arström, bestick ’Thebe’, Gense. 72 delar. Värdering under 1000 kr. Klubbslag 625 kr.