Kerstin och Yngve Kerstin Wålstedt hemma i Lundsberg.

De öppnar 11 000 kvadratmeter trädgård

– Jag är över 75 år och har aldrig haft så mycket att göra. Men jag har heller aldrig haft så roligt!
Det säger Kerstin Wålstedt som dagligen träffar människor från hela världen hemma i Lundsberg.

Allt började med en förfrågan från vårdcentralen. Kunde inte Kerstin och Yngve hyra ut till stafettläkare i villan som vårdcentralen hyrt för en konferens? Kerstin, som är både energisk och positiv gillade tanken. Hon hade ju redan tidigare öppnat den 11 000 kvadratmeter stora trädgården för visningar under sommartid.

Prunkande rabatter.

– Vi har en extra villa med 10-12 bäddar och ett mindre hus med tre bäddar, så vi bestämde oss för att även testa att hyra ut via airbnb, berättar hon.
Idag är de båda boendena med självhushåll vid Villa Furuvik bokade för det mesta.
– Det kommer folk från Australien, Taiwan och Kina, men även folk från närmare håll. Många är trevliga bekantskaper och andra har faktiskt blivit våra vänner, säger hon.
Kerstin bjuder på nymanglade lakan och bäddade sängar, även om det inte är något som krävs.
– Det är välkomnande och samtidigt praktiskt. En del kineser vet inte ens hur de ska göra med påslakanet, skrattar hon.
Gästerna har tillgång till hela den fantastiska trädgården, en brygga med grill, utemöbler och roddbåt och dessutom en liten privat strand. Ett par kanoter finns också att låna. – Vi har bara positiva erfarenheter, säger Kerstin, som också bjuder in till Öppen trädgård vid två tillfällen under sommaren. Då får vem som helst komma och undersöka trädgården med en karta i handen, för det finns många skrymslen att upptäcka. Tropiska hörnan, trädhuset, udden och växthuset är några platser. Bland Kerstins favoritblommor finns Afrikas lilja, gullbandslilja, bergvallmo och sidenpion.

Vi träffar människor från hela världen hemma i Lundsberg.

– Vi brukar har fullt hus när vi har öppet, men det är väldigt många som ringer och bokar en egen tid också. Det ställer vi gärna upp på när vi är hemma, säger Kerstin, som inte tar betalt för besöken.
– Många har velat betala, men nu har vi en insamling till Världens Barn där man kan lägga ett frivilligt bidrag istället, säger hon.
Sommaren 2018 kommer man även att hyra ut en enklare stuga med självhushåll och Kerstin kan även tänka sig att servera frukost och lätt kvällsmat i form av soppa till gästerna.
– Nu när den nya Järnsjöleden blir färdig så kommer vandrarna att passera precis utanför vår trädgård. Det ska bli väldigt spännande att se om vi även får vandringsgäster i sommar, säger hon.

1 juli Öppen trädgård kl 10-17
4 aug Öppen trädgård kl 10-17
Alla onsdagar i juli öppet kl 14-17 med fika.
Övriga tider visas trädgården enligt överenskommelse på telefon.
Ring alltid i förväg. Tel: 073-081 02 72
www.villafuruvik.se

Text & foto: Eva Wiklund

Ovanliga sorter.