Nu vaknar våren och skadedjuren

Välkomna våren genom en ordentlig vårstädning så att inte en massa ohyra flyttar in tillsammans med solsken och vårkänslor. Vilka kryp du stöter på berättar mycket om inneklimatet i ditt hem.

När solen tinar upp mark och människor så vaknar även skadedjuren. Förr i tiden hörde en ordentlig storstädning till våren lika självklart som en städning inför julen. Det hjälpte till att hejda de ovälkomna gästerna vid tröskeln.
Om det är rent, städat och vädrat hemma minskar risken för skadedjur.
Smådjuren berättar något viktigt om inneklimatet i hemmet. Olika djur indikerar olika problem samt att något bör åtgärdas.
En av de vanligaste orsakerna till skadedjur är att det är för fuktigt inomhus. Finns det ett specifikt problem är det viktigt att lokalisera fuktkällan, till exempel kondens på ett oisolerat vattenrör och isolera det.
Undvik också att höja luftfuktigheten inomhus genom att ofta torka tvätt inomhus och var noga med vädra regelbundet, särskilt i sovrummet.
På sommaren bör luftfuktigheten vara under 60–65 procent, och på vintern bör luftfuktigheten vara under 40–45 procent. Överstiger luftfuktigheten detta måste du göra något åt ventilationen.
– Misstänker du till exempel genom ovälkomna husdjur, att luftfuktigheten är för hög är det läge att mäta den med en fuktmätare, en hygrometer, för att ta reda på om det krävs några åtgärder, säger Mats Larsson, skadeinspektör vid försäkringsbolaget If.

Detta indikerar småkrypen:
Svartmyror – betyder att det finns matrester och smulor som ligger framme.
Mjölbaggar, plattbaggar och mottfjärilar – lever på torrvaror som mjöl och spannmålsprodukter. De föredrar oventilerade, fuktiga miljöer.
Pälsängrar – söker sig till textilier i garderober där deras larver knaprar hål på kläderna. De lockas av organiskt material därför bör man börja med att städa och endast förvara rena textilier i garderoberna.
Kvalster – trivs bäst i varma (20-30 grader) och fuktiga miljöer, och frodas i sängen.
Silverfiskar – trivs med värme och fukt, de dyker oftast upp i badrummet. Där gör de ingen skada, om det däremot dyker upp silverfiskar i vardagsrum eller sovrum bör du reagera. Det kan vara tecken på fuktskada.
Gråsuggor – skvallrar även de om fukt. De lever av förmultnande växtdelar och trivs bäst i fukt och mörker i och kan föröka sig skrämmande snabbt i källare och suterrängvåningar.
Fjärilsmyggen – känns igen på sina håriga vingar, och trivs i fukt, vid avlopp och golvbrunnar. De frodas om det finns mycket hår, hud och annat snask i avloppet.
Spindlar – vittnar de om att i bostaden finns det goda levnadsmöjligheter för smådjur som spindlarna gärna äter.