Drömhuset fick familjen Karppinen att satsa på Storfors

Familjen Karppinen är en del av statistiken bakom de höga inflyttningssiffrorna för Storfors under 2017.
Det var drömhuset som fick dem på fall.
– Vi är så glada att vi slog till. Vi gillar lugnet, skolan och närheten till allt, säger Elin Karppinen.

Hans Karppinen är uppvuxen i Storfors och familjen har en sommarstuga vid Jordkullen, där man tillbringat många somrar.
De har ofta kastat nyfikna blickar på det stora bruna huset på kullen vid Hättälvsvägen när de passerat, men tanken på att köpa hus i Storfors fanns inte. Familjen letade istället ett större boende närmare Örebro, där Hans jobbar som arkitekt.
Familjen består av Elin och Hans samt barnen Alfred, Inez, Holger och Signe. Tidigare bodde de i radhus i Karlskoga, men i takt med att familjen växte så växte även tanken på ett större och mer lantligt boende.
– Vi har alltid funderat över hur det här stora huset ser ut på insidan, och när det blev till salu var vi tvungna att kika in, säger Hans.
Familjen gillade läget och hela huset, och bestämde sig för att tänka om. Helt omöjligt skulle det väl inte vara att bo i Storfors, även om tanken inte slagit rot tidigare.
Elin gillar att klasserna och grupperna på förskolan är mindre än de är vana vid.

– Både skola och förskola är toppen, så vi är jätteglada att vi slog till, säger hon.
Familjen har bidragit med sex inflyttare till Storfors. De lite större barnen trivs i skolan och förskolan.
– Alla är jättesnälla och jag har fått nya kompisar, berättar Alfred medan lillasyster Inez säger att pulkabacken utanför huset och det stora lekutrymmet på vinden är klara fördelar med flytten.
Hans var först tveksam med tanke på att han måste jobbpendla till Örebro.
– Men det har gått över förväntan, jag skulle också kunna jobba hemifrån en del, säger han.
Hans och Elin tycker om lugnet och närheten i Storfors.
– Det är nära till naturen och till mataffärer och inte långt att åka för andra affärer heller, säger Hans, som tycker att biografen är pricken över i.
– En fungerande biograf ger en känsla av framtidshopp och positivism. Det finns en positiv anda i Storfors, säger han.
Elin, som inte är uppvuxen i Storfors, känner sig ändå hemma.
– När man rör sig i samhället så hälsar alla, även de man inte känner. Sånt värmer, säger hon.

Storfors befolkning ökade näst mest i länet under 2017

Under förra året blev vi 1065 fler i länet enligt statistik från Statistiska centralbyrån, SCB. I några kommuner minskade befolkningen rejält, men det gäller inte Storfors där befolkningen ökade med 77 personer.

Bara Hammarö hade större inflyttning procentuellt sett i förhållande till folkmängden.
Storfors hade drygt 1,8 procents ökning, medan Hammarö hade cirka 2,8 procents ökning. Karlstad ökade med en procent.
– Det här känns naturligtvis väldigt roligt. Rent spontant tror jag att det är generationsskifte på gång, bland annat i Kyrkstensområdet, säger ekonomichef Ingela Bergare.
Flyktingströmmen bidrar till inflyttningen i Storfors, som på många andra ställen, men enligt statistiken så kommer inflyttarna till övervägande del från länet och övriga Sverige. Av 381 inflyttade kommer 93 från utlandet. Under 2017 föddes också 39 barn i kommunen.
Kommunalråd Hans Jildesten tror att befolkningsökningen är frukten av ett långsiktigt och målmedvetet arbete.
– Vi har jobbat under många år för att skapa regionens bästa skola, och vi har satsat stort på kultur och bra fritid för våra invånare. Jag tror att det spelar en stor roll, säger han.
Isabell Aspmo, Staffan Lindskog och deras två barn är fyra av inflyttarna i statistiken. De valde att flytta från Karlstad till Sjötorp norr om Nässundet.
– Vi ville bo mer lantligt. Här har vi närhet till både skogen och vattnet och huspriserna är lägre än i Karlstad, säger Isabell.
Båda är uppvuxna i Storfors-Filipstad och det finns en hel del släkt i trakten. Staffan pendlar till jobbet i Karlskoga medan Isabell pluggar till förskollärare på distans.
– Eftersom vi vuxit upp här så vet vi att skolan är väldigt bra, det är en av anledningarna till flytten, säger Isabell, som stortrivs med det naturnära läget i Sjötorp.
– Vi har mer besök av kompisar nu än när vi bodde i Karlstad. Alla tycker att vi har fått det fantastiskt fint, säger hon.
Kommunchef Mats Öhman är glad över det tydliga trendbrottet när det gäller befolkningssiffran i Storfors.
– Efter många års stadig nergång ser vi nu att siffrorna vänder uppåt. Jag tror att många söker det lugn och trygghet som en mindre ort kan ge i kombination med bra skola och aktiv fritid, säger han.

Text & foto Eva Wiklund