Uterum gav familjen extra utrymme

”För mig är det här ett idealiskt läge – här finns vattnet, lugnet, fisket och härliga omgivningar”.

När Torbjörn Nyberg och Maud Höglund byggde sitt hus 1995 ville de egentligen bygga större. Men läget vid Möckelns strand satte stopp för mer än 60 plus 20 kvadratmeter.
Då blev ett uterum den perfekta lösningen.

– Idag är vi jättenöjda. Egentligen har vi mer användning för uterummet än för det där extrarummet vi ville bygga, säger Torbjörn.
Uterummet är på 18 kvadratmeter med isolerplast i taket och glas på tre sidor. Här njuter familjen – och barn och barnbarn som gärna kommer på besök – både under sommar, höst och vår.
– Det går väldigt snabbt att värma upp, säger Torbjörn, och demonstrerar det ljusa och mysiga rummet en vacker vårvinterdag. Här ryms både sköna fåtöljer och ett stort bord med stolar. När solen ligger på blir det så varmt att draperierna kommer väl till pass under vår fikapaus. Sommartid får skjutdörrarna mot vattnet oftast stå öppna.


När Torbjörn och hustrun skulle bygga huset fick de hjälp av en byggkunnig svåger. När det blev dags för ett uterum tog han hjälp av Karlskogaföretaget Sartena.
– Jag funderade aldrig på att bygga själv. Det är bättre att de som är duktiga på sånt här får göra jobbet. Jan Asp och Hans Molin på Sartena gjorde ett fantastiskt jobb, säger Torbjörn, som blev så nöjd att han valde samma firma när det blev dags för ett garage.
Strax ovanför huset är garaget nästan färdigt och på insidan kan man se de kraftiga limträbalkarna som håller upp taket. Istället för plintar står garaget på borrade jordskruvar, något som fungerat jättebra enligt Torbjörn.

– Det är ett gediget bygge. Här får jag förhoppningsvis plats med både bil och båt, säger Torbjörn,

som trivs med det lugna livet nära vattnet. Familjen var bland de första som byggde ett hus för permanentboende i sommarstugeområdet, men idag är det bara ett fåtal sommarstugor kvar. De allra flesta bor här permanent.
– För mig är det här ett idealiskt läge. Det är bara en mil in till stan, här finns vattnet, lugnet, fisket och härliga omgivningar. Och när man har hus finns det alltid något att pyssla med, säger han.

Text & foto: Lars Larsson