Patrik bygger smart och snyggt

– Vi har hittat ett kostnadseffektivt koncept som hyresgästerna verkligen gillar.
Det säger Patrik Erhard, som just nu bygger populära lägenheter i form av radhus vid Skranta i Karlskoga, i företaget PE:s Bygg o Fastigheter.

Patrik startade firman redan för 30 år sedan och idag äger han och förvaltar 47 relativt nya radhuslägenheter i Karlskoga och Kristinehamn. Den äldsta byggnaden stod klar 1989.
En lägenhet på 74 kvadratmeter med tre rum och kök kostar honom ungefär en miljon kronor att bygga.
Varje lägenhet har egen uteplats och ett isolerat garage och hyran landar på cirka 8000 kronor inklusive värme.

 

– Jag tycker att vi har hittat en väldigt bra modell. Vi gjuter alltid bottenplattan under sommaren, ställer upp väggar och tak och gör färdigt utvändigt. Då får betongen torka ordentligt innan vi fortsätter med insidan under vintern, säger Patrik, som bygger alla väggar i färdiga block inomhus.
Själva produktionen sker på Vivikens Gård i Bjurtjärn där han har tre snickare till hjälp. Byggintresset har han ärvt från sin morfar som bodde i Hälsingland. Morfadern var egentligen bonde, men ägnade allt mer tid åt olika byggprojekt.

– Precis som morfar brinner jag för att få bygga, tänka ut hur saker ska formas på bästa sätt och sedan göra det med händerna.

Sedan har jag haft tur att få tag på väldigt duktiga hantverkare, och jag har också mycket bra samarbete med entreprenörer som Sandvikens El, SE-Golv och Karlskoga VVS-teknik, säger Patrik.
Lägenheterna har en öppen planlösning, men ändå lite avskildhet mellan kök och vardagsrum. Det känns ljust och generöst. Parkettgolven ger ett varmt intryck, och även om snödrivorna just nu ligger höga kan man lätt föreställa sig den sköna känslan av att öppna sin egen altandörr och kliva ut på terrassen direkt från vardagsrummet i vårvärmen. De två sovrum men ligger på varsin sida av vardagsrummet.
– Jag har lyssnat mycket på mina hyresgäster och frågat hur de vill ha det. Separerade sovrum och ett rejält kök där man kan sitta minst sex personer har varit starka önskemål, säger han.
I sovrummen finns flera garderober och lägenheten har också en rejäl klädkammare. Badrummet är byggt för att också kunna handikappanpassas och under köksskåpen i köket finns en finurlig detalj.

 

– Vi lägger golvmatta i köket och under diskbänken har jag en extra avloppsbrunn. På så sätt kan det aldrig bli vattenskador av läckande rör eller diskmaskin, säger han.
Köket har fullstor frys och kyl, spishäll och diskmaskin.
– Vi bygger rejält, men ändå så pass enkelt att det blir kostnadseffektivt. Därför kan vi också hålla nere hyrorna, säger Patrik.

 


Badrum och kök har vägg- och golvmattor istället för kakel och klinkers, men vid en första anblick är det förvillande likt. Väggarna i resten av lägenheten är målade i vitt och grått vilket ger ett fräscht intryck.
– Man kan få tapeter om man vill, men då kostar det lite extra, säger han.
Lägenheterna är byggda för att behålla sitt värde under många år. Eftersom Patrik själv förvaltar alla lägenheter är det uteslutet att fuskbygga.

– Det får ta tid när vi bygger och då blir det också bra, säger Patrik, som har ytterligare några projekt på gång. Brist på hyresgäster är det inte.

– Folk står i kö, och det är inte ofta någon som flyttar, säger Patrik, som har två stora kundgrupper till sina treor och fyror.
– Det är unga par som gärna bor så här innan de skaffar eget hus eller lite äldre människor som vill sälja huset och få loss pengar. Kanske köper de en sommarstuga eller en husbil och väljer att bo i lägenhet, säger han.

 

Text: Eva Wiklund. Foto: Lars Larsson