Duobad – folkets vinnare 2017

Sveriges största badrumstävling ÅRETS BADRUM 2017 är nu avgjord. Folket har nu sagt sitt och juryn har utnämnt badrumsmöbeln Gripen från Duobad till årets badrumsmöbel 2017. Det är kombinationen material, design och hantverk som fällde avgörandet.

Den vackra serien andas lågmäld hantverksskicklighet i varje detalj, med luckor och lådor i massivt ekträ. Gripen går också att kombinera i en rad olika varianter, där kunden själv sätter ihop skåp, luckor, bänkskivor och porslin till ett alldeles personligt och unikt badrum.


– Det känns hedrande på alla sätt och också som ett erkännande för oss och våra produkter, säger Niklas Hult, designer på Duobad, som tillsammans med kompanjonen Lars Carlsson  bildar ”Duon” på DuoBad.

– DuoBad är ju ett ganska litet företag i hjärtat av Småland och vi gör allting själva här på snickeriet, från designen till snickeriarbetet. Det är roligt att vi kan konkurrera med de stora badrumsjättarna med vår egen nisch, att skapa välsnickrade möbler med hantverksmässig kvalitet och med rejäla material.
Det var en utmaning att designa Gripen. Det är svårt att skapa en så rak och kubistisk form utan att möbeln känns tung. Gripen har tunna och eleganta linjer och detaljer som halvinfällda lådor vilket ger den där lätta och luftiga känslan.
Varför valde ni namnet Gripen?
– Namnet betydde något för oss: Dels så blir man ju gripen av något, alltså tagen och rörd, och det ville vi att våra kunder skulle bli av vår nya serie. Dels så tänkte vi på den mytiska rovfågeln Gripen, som är ett kraftfullt fabeldjur som delvis är ett lejon, delvis en fågel. Vi tänkte på rovfåglars fantastiska styrka och precision, att de kan sikta på sitt byte från hög höjd och ändå fånga det exakt på millimetern rätt. Det passar in på Gripen, som också är skapad med kraftfull precision, in i minsta detalj.