Jubel i Bjurtjärns skola när beskedet om nytt skolbygge i Kyrksten kom

Ny skola i Kyrksten klar inom fyra år

Inom fyra år ska en ny skola i Kyrksten stå inflyttningsklar.
Det är ett beslut som både elever och lärare i Bjurtjärns skola välkomnar.
– Det här är verkligen en efterlängtad nyhet, säger rektor Gunnel Eriksson.

Tredjeklassaren Max Björk och andraklassaren Lowisa Andersson är nöjda med sin skola, men ser fördelar med en ny.
– Jag trivs jättebra här, för det är inte så många barn och då blir det en lugn stämning, säger Lowisa. I en ny skola hoppas hon på större rum, större gympasal och fräschare toaletter. Kanske också en cafeteria.
Max går i en blandad klass med tvåor och treor. Det tycker han är bra.
– De äldre kan ju hjälpa de som är yngre. Sen brukar vi leka med varandra i olika klasser här, säger Max, som inte tror att han hinner att flytta till den nya skolan. När den står klar är det kanske dags för honom att börja på högstadiet i Vargbroskolan.
– Fast det blir bra för min lillebror. Då kanske de får en fotbollsplan med gräs istället för grus, säger han.

Lowisa Andersson och Max Björk tycker att det låter spännande med en ny skola.

Speciallärare Charlotta Eriksson har pendlat från Kristinehamn i åtta år för att jobba på Bjurtjärns skola.
– Då lockade rektorn med planerna på en nybyggd skola, men nu kan det kanske blir verklighet. Det vore väldigt roligt att få vara med och forma pedagogik och lokaler från början, säger Charlotta, som tycker om den mindre skolan.

Rektor Gunnel Eriksson (th) diskuterar planerna med Marion Jegefalk Björn, Pernilla Lind och Charlotta Eriksson.

– Jag brinner ju för barn med särskilda behov. På en liten skola finns det extra stora möjligheter att se de barnen. Dessutom upplever jag att jag som lärare har lätt att påverka på en mindre skola, säger hon.
Förskollärare Pernilla Lind, jobbar på förskolan som ligger strax intill skolgården. Att få vara med och jobba fram en gemensam lösning för både skola och förskola är något hon ser fram emot.
– Vi skulle behöva större hallar och bättre våtutrymmen. En öppnare planlösning vore väldigt bra. Kanske skulle det också bli nya arbetssätt när skola och förskola kan jobba ännu närmare varandra än idag, säger hon.
Marion Jegefalk Björn har jobbat på skolan i tio år.
– Det behövs verkligen en ny skola. Lokalerna är slitna och inte särskilt ändamålsenliga. Vi har inga små grupprum exempelvis, säger hon.
Rektor Gunnel Eriksson är jublande glad över beskedet.
– Jag är så glad att vi har modiga politiker. Vi har ju väntat på besked om vad som ska ske med Bjurtjärns skola, säger hon.
Skolan ska ha plats för ett 80-tal elever, från förskoleklass upp till sjätte klass. Den ska även inrymma förskola. Redan under våren vill man starta projekteringen.
– Självklart vill vi att skolan ska stå klar så snart som möjligt. Förhoppningsvis ännu tidigare än om fyra år, säger kommunalråd Hans Jildesten.
Han menar att en ny skola kommer att innebära lägre driftkostnader än idag och den kommer också att bli ett lyft för bygden.
– Vi tror mycket på den delen av Storfors där det redan idag sker inflyttning, säger han.

Beskedet om en ny skola välkomnas av elever på Bjurtjärns skola.

Text/foto: Eva Wiklund