Susanne Asplund på Nords för Hus och hem i Linnebäck,visar upp vårens inredningtrender.

Nords satsar på djungeltema i vår

– Djungeltema är väldigt populärt i vår. Gröna nyanser och djur är populärt både på textiler och på produkter. Det säger Therese Nord på Nords för Hus och hem i Linnebäck, som verkligen är en butik som svarar upp till namnet.
Här finns allt från virke och färg till isolering och numera en stor avdelning för heminredning.

Therese berättar att vårfärgerna i pastell nu börjat komma fram, både på gardiner och löpare. Men de har också sällskap av blommönster. När det gäller prydnader är djur hett. Therese är övertygad om att många kommer att vilja pryda både trädgårdar, uterum och växthus med de många plåtflamingos som nu trängs i lokalen.
När det gäller färger har många börjat tröttna på svart och vitt även när det gäller väggar. Therese märker att det blir allt mer färg på väggarna.
– I höstas var det en hel del mörkblått, men nu framåt våren vill många ha lite ljusare färger. Rosa och ljusgrått är populära som väggfärger, säger hon.
När det gäller golven säljer ekparkett fortfarande, men många vill ha lite ljusare golv än för några år sedan. Grått och vitt dominerar.

Tapeterna kan vara både enfärgade och mönstrade. Bland mönstren går också djungeltemat igen med mycket grönt och blommor. Detsamma gäller gardinerna.
Stilen Shabby chic, som var så populär för några år sedan, är inte alls särskilt efterfrågad idag.
– Många vill ha ljus inredning, men nu ska det vara mycket mer stilrent, säger hon.
Vilka färger målar man sina husfasader i nu under våren då? Enligt Therese är faluröd och herrgårdsgul fortfarande färger som är populära, men grått är en färg som kommer allt mer.

– Folk vill ha både ljusgrått och mörkgrått på sina fasader. Det är väldigt populärt just nu, säger hon.
En stor trend som håller i sig är sammet i mängder av olika former.
– Det är riktigt hett. Folk vill ha gardiner, lampskärmar och kuddfodral i sammet, gärna i ljusrosa och beige, säger Therese, som stortrivs i butiken som började som en renodlad byggvaruhandel för 20 år sedan.
– Ingen dag är den andra lik här. Det gör jobbet väldigt roligt, säger hon.
Butiken startade som Nordsnickerier, blev senare byggvaruhus och är idag en butik för folks hela hus och hem. Precis som namnet säger.

Text & Foto: Lars Larsson