Butikschef Sven-Ingvar Källback på EM Möbler visar upp vårens färgglada nyheter. Sammet ligger i topp i alla kulörer både i möbler och på textilier.

EM spår ännu mer färg i hemmen

– Modet gör inga jättestora svängar i år, men de stora grå divansofforna är definitivt på väg ut! Det säger Bosse Andersson, ägare till EM Möbler i Degerfors.

Sofforna blir mindre och de blir också mer färgglada. Dessutom har Bosse en glad nyhet på sin lista; skinnsoffan är på väg tillbaka igen.

– Det är väldigt roligt, för när materialen blir mer exklusiva kommer det mer att handla om kvalitet. Jag tror att den här billighetstrenden som funnits länge nu när det gäller exempelvis soffor, är på väg bort, säger han.

Vårens soffor har alla möjliga färger – utom möjligtvis grått. Där finns skarpa, glada färger som rosa och mintgrönt, men också mer dova och jordnära. Bosse menar att grönt är vårens färg.


Även inredningsdetaljer som kuddar, lampor och gardiner får mer färg; rosa, grönt och blått kommer stort. När det gäller material så är sammet, som seglade upp hösten 2017, fortfarande väldigt stort. Kunderna vill ha sammetsfåtöljer, sammetspuffar, sammetsgardiner och kuddar i sammet.
I vår blir det också mer färg i sovrummet. Glöm ljusa eller gråa sängramar. Nu gör röda, blå och beiga färger sitt intåg även i sovrummen.
Grova bord med breda plankor är också något han vurmar för. Och i vår får han sitt lystmäte.


– Vi köpte in ett märke med väldigt rustika bord med grova plankor och metallunderrede. Det visade sig vara på pricken rätt, för det är vad som kommer nu, säger Bosse.
För trädgården och terrassen kommer olika möbler i bambu. Här finns både fåtöljer och solstolar med en massiv stomme av bambu.
När det gäller mattor ska de vara stora. Passé är gamla standardmåttet 140 x 200. Nu får mattorna gärna vara två gånger tre meter stora. Dessutom har ryamattorna försvunnit och ersatts av tunnare golvutsmyckningar. För det är just som en dekoration många ser sin matta.

– Mattan har blivit en viktig inredningsdetalj och då vill man att den ska synas. En matta ska inte bara ligga under bordet utan lyfta rummet, säger Bosse.

Något som också är väldigt inne är att hitta sin egen personliga stil. Hemmet ska inte se ut som en kliniskt ren designlägenhet utan helst andas personlighet, gemyt och värme.
Kanske är det därför de vita väggarna också är på väg bort – utmanövrerade av alla de varma och så mycket mer personliga färgerna.

Text & Foto: Lars Larsson