Annbritt Värmlands första krukmakarmästare

Annbritt Schmützer är Värmlands första kvinnliga krukmakarmästare. Mästarbrevet fick hon motta efter tio tusen arbetstimmar och sex års heltid i yrket. Sedan sju år tillbaka driver hon Krukmakeri Hemjord på Gamla kyrkogatan i Kristinehamn.

Annbritt är självlärd som keramiker och har över 45 år i branschen. Hon började med keramik redan på 1970-talet och startade sedan sitt krukmakeri i Nora 1985. Verksamheten flyttade till Kristinehamn för sju år sedan. Redan 1982 fick Annbritt sitt första stipendium från Adolf Lindgrens stiftelse. Efter det har hon fått flera stipendier och 1987 blev hon Nordisk drejarmästare och har vunnit flera priser efter det. Hon arbetar i stengods och som krukmakarmästare arbetar hon både med serietillverkade bruksföremål som mer unika och fria konstnärliga alster. Sedan 25 år tillbaka drejar hon bland annat det populära slottstornet i Örebro som Örebro kommun använder sig av vid bland annat representation.

Annbritt Schmützer som driver Krukmakeri Hemjord i Kristinehamn är Värmlands första kvinnliga krukmakarmästare.

Mästarbrevet som krukmakarmästare utfärdas av Sveriges Hantverksråd. Går man hundra år tillbaka i tiden var det bara män som fick mästarbreven. Kvinnor och oäktingar var inte välkomna. Utdelandet av mästarbreven var ett sätt av staten att kontrollera marknaden för hantverk och speciellt på 1700-talet var skråämbetet utbrett. Krukmakarskrået försvann i slutet av 1800-talet men har numera återupptagits av Svenska hantverksrådet.
– Äntligen är jag krukmakarmästare även om det tagit lång tid. Det känns oerhört bra och det är onekligen en fjäder i hatten, avslutar Annbritt Schmützer.

 

 

 

 

 

 

Björn Hallin